Business Internaţional

Valoare record a actiunilor de pe pietele emergente

06.04.2007, 21:21 8

Actiunile companiilor de pe pietele emergente au atins un nivel record pe fondul perspectivelor de crestere mai solida a economiei globale si a profiturilor, scrie Bloomberg.
Indicele Morgan Stanley Capital International Emerging Markets a avansat cu 1,2% pana la 948,07 puncte pe bursa newyorkeza, depasind recordul de 943,88 puncte atins cu trei zile inainte ca prabusirea actiunilor chineze sa genereze piederi masive pe bursele internationale.
Indicii din Coreea de Sud, China, Indonezia, Peru, Mexic, Brazilia, Cehia si Polonia au crescut pana la valori record.
Actiunile asiatice au atins cea mai ridicata valoare din ultimele cinci saptamani in contextul in care scaderea pretului petrolului si avansul vanzarilor de locuinte in Statele Unite au generat o incredere sporita ca cererea pe piata celei mai mari economii din lume va creste.
Indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific a avansat cu 1,7%, pana la 146,85 puncte la bursa din Tokio. Acesta este cel mai ridicat nivel atins din data de 27 februarie incoace.
Actiunile sud-coreene au atins un nivel record. Indicele Kospi a urcat cu 1,3% pana la 1483,41 puncte in Seul.
Fondurile de actiuni de pe pietele emergente au inregistrat influxuri nete de
2 mld. dolari in saptamana incheiata pe 28 martie. Investitorii ar trebui sa-si sporeasca detinerile de actiuni avand in vedere ca avansul economiei globale va genera o crestere a castigurilor companiilor si a preturilor actiunilor, recomanda banca Credit Suisse.
In Brazilia, principalul indice bursier a avansat pentru a doua zi consecutiv, in contextul in care speculatiile privitoare la faptul ca rata de crestere economica pe plan global va fi in continuare una solida au impulsionat companiile din domeniul minier.
Indicele Bovespa al celor mai tranzactionate actiuni de pe bursa din San Paolo a avansat cu 0,6%, pana la 46.553,93 puncte.
Actiunile central-europene au inregistrat noi valori record, in frunte cu KGHM Polska Miedz, cea mai mare companie de extractie a cuprului din Polonia, dupa ce pretul acestui metal a crescut. Indicele NTX ce include 30 de companii din regiune a inregistrat o crestere de 0,5%, pana la 1862,21 puncte. Indicele ceh PX a avansat cu 1,2%, pana la 1745,20, indicele ungar BUX a castigat 0,9%, in timp ce indicele polonez WIG a crescut cu 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO