Business Internaţional

Valoarea pieţei globale a mercenarilor se ridică la 100 de miliarde de dolari

Valoarea pieţei globale a mercenarilor se ridică la 100...

Autor: Marius Oncu

11.05.2013, 18:28 1125

Au fost folosiţi de greci şi de romani în antichitate, de Alexandru cel Mare, de lorzi feudali şi Papalitate, de Napoleon şi George Washington. Chiar dacă se bucură de o istorie bogată, ultimul deceniu va rămâne unul de referinţă pentru mercenari în istoria militară modernă. Doar în 2010 au avut loc la nivel global peste 70 de conflicte armate pe tot globul, din Afganistan până în Inguşeţia.

O PIAŢĂ DE 100 DE MILIARDE

În 2010, 58 de companii private de securitate au semnat un cod internaţional de conduită, care le obligă să respecte drepturile omului şi legislaţia internaţională în privinţa acţiunilor umanitare. Potrivit portalului SwissInfo, în ianuarie 2013, numărul companiilor ce s-au angajat să respecte acest cod a ajuns la 592, iar piaţa serviciilor militare private este evaluată în prezent la circa 100 de miliarde de dolari pe an.

Încă din anii ‘90, SUA au privatizat anumite funcţii militare, pentru a permite mercenarilor să ia locul trupelor convenţionale. Aceştia sunt folosiţi drept combatanţi, pentru pregătire, consiliere, securitatea persoanelor, expertiză tehnică, strângerea de informaţii, transport, dar şi alte activităţi.

Mercenarii au fost folosiţi şi în numeroase războaie civile, în ţări precum Angola, Sierra Leone, Balcani, Papua Noua Guinee.

Citiţi care sunt cele mai mari companii de mercenari din lume pe businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO