Business Internaţional

Vanzari in scadere pentru GM si Ford in luna mai

02.06.2005, 19:41 14

General Motors Corp. si Ford Motor, cei mai mari producatori de automobile ai Statelor Unite, erau asteptati sa raporteze ieri o scadere a vanzarilor de automobile in luna mai comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, cat si o continuare a declinului cotei detinute din piata americana in fata competitiei venite din partea companiilor Toyota si Nissan, relateaza Bloomberg News.

GM si Ford, cu o cota combinata de peste 40% din piata americana, se vor confrunta cu un declin al vanzarilor de automobile si camioane usoare. Vanzarile inregistrate de intreaga industrie a productiei de automobile sunt asteptate sa scada pana la o rata medie anuala de 16,8 milioane de automobile si camioane, de la 17,7 milioane in mai 2004.

Aceasta tendinta descrescatoare a cotei de piata cu care cele doua companii s-au confruntat in ultimele cinci luni ar putea determina noi reduceri de productie. De asemenea, GM ar putea fi supusa unor noi presiuni in sensul restructurarii operatiunilor sale din sectorul productiei de automobile, in urma raportarii unei pierderi de 1,1 miliarde de dolari pe primul trimestru si o retrogradare a datoriei sale pana la nivelul "junk" de catre Standard&Poor''s si Fitch Ratings.

"Cred ca producatoarele locale vor continua sa piarda teren in fata companiilor asiatice", spune Frank Ursomarso, un dealer din Delaware.

Ford urma ieri sa-si faca publice planurile legate de productie pe trimestrul doi si sa-si anunte perspectivele asupra trimestrului al treilea pentru prima data, conform purtatorului sau de cuvant George Pipas. Compania si-a redus productia din America de Nord cu 9,9 procente in primul trimestru, estimand un declin de 4,8% pentru actualul trimestru.

Purtatoarea de cuvant a GM, Deborah Silverman, a declarat ca nu stie daca GM va discuta planurile legate de productie. Compania si-a redus productia de pe primul trimestru cu 10%, proiectand o reducere de 12 procente pentru al doilea trimestru.

GM urmeaza sa-si limiteze productia de pe trimestrul al treilea pentru a reduce numarul de automobile cu un ritm mai lent al vanzarilor, din gama sport-utility, conform lui Ronald Tadross, analist in cadrul Banc of America Securities din New York.

Cei 10 producatori asiatici de automobile ce concureaza pe piata americana au raportat o cota de piata record, de 36,5% in acest an, in crestere cu 2,3% fata de perioada similara a anului anterior. Lideri sunt companiile japoneze Toyota si Nissan si Hyundai Motor Co. din Coreea de Sud. Spre deosebire de GM si Ford, Toyota si Nissan si-au majorat fiecare vanzarile cu peste 17% luna trecuta, conform lui Jesse Toprak, analist in cadrul Edmunds.com.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO