Business Internaţional

Vanzarile de case din Marea Britanie se prabusesc

11.11.2008, 17:31 13

Vanzarile de locuinte de pe piata imobiliara din Marea Britanie au ajuns la o valoare minima record pentru ultimii 30 de ani, din cauza crizei creditelor care a afectat preturile pentru a 15-a luna la rand, potrivit Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), scrie Bloomberg.

Agentii de real-estate au vandut in medie 10,9 locuinte fiecare in trimestrul trei, cea mai scazuta cifra din 1978, anul in care au inceput sa fie inregistrate datele, pana in prezent, a anuntat RICS. Procentul de agenti imobiliari care sunt de parere ca preturile locuintelor au scazut l-a depasit pe cel al celor care cred contrariul cu 82%, indicator care si-a mentinut tendinta negativa din luna august anul trecut. Un raport separat arata ca vanzarile pe retail au inregistrat pentru prima data o scadere lunara, din 2005 pana in prezent.
Banca Angliei a redus saptamana trecuta rata dobanzii la cel mai scazut nivel din 1955 pentru a sprijini economia britanica in fata celui mai grav declin economic inregistrat de la inceputul anilor '90 pana acum. Scaderea dobanzii a stimulat companiile financiare britanice care ofereau credite ipotecare sa cedeze presiunilor venite din partea premierului Gordon Brown de a reduce dobanzile imprumuturilor acordate catre clienti.
"Scaderea ratei dobanzii de saptamana trecuta ar trebui sa aiba cu siguranta un efect pozitiv asupra pietei acum cand companiile financiare au fost de acord sa aplice reducerea dobanzilor la creditele ipotecare", a afirmat Ian Perry, purtatorul de cuvant al RICS. "Chiar si in aceste conditii, lipsa generalizata de finantare ipotecara ramane in continuare o piedica majora pe piata imobiliara pentru majoritatea potentialilor clienti", a mai spus Perry.
Preturile locuintelor sunt in scadere in toate cele 12 regiuni monitorizate de RICS, potrivit raportului institutiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO