Business Internaţional

Variantă surpriză împotriva crizei euro: băncile centrale ar putea fi lăsate să finanţeze prin FMI deficitele statelor

Variantă surpriză împotriva crizei euro: băncile centrale ar putea fi lăsate să finanţeze prin FMI deficitele statelor

Autor: Radu Racu

02.12.2011, 16:12 917

Băncile centrale din statele zonei euro ar putea finanţa indirect deficitele statelor proprii printr-o schemă care include Fondul Monetar Internaţional (FMI), situaţie care ar aduce un plus de circa 200 de miliarde de euro în lichidităţi pentru restrângerea crizei, susţin două surse apropiate negocierilor de la vârful blocului comunitar, citate de Bloomberg.

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi şi-a dat acordul pentru întocmirea unui plan de lucru pentru această ipoteză, au declarat sursele care au refuzat să fie identificate. Nevoia pentru noi instrumente anti-criză a apărut după ce eforturile de majorarea a Fondului European pentru Stabilitatea Financiară la 1.000 de miliarde de euro au eşuat.
Conform planului, băncile centrale din zona euro vor recicla finanţarea prin intermediul FMI, care la rândul său va susţine programele de împrumut ale Italiei şi Spaniei, statele considerate a fi cele mai vulnerabile, susţin sursele.
Pentru guvernele ţărilor bogate, cum este Germania, care nu acceptă să acopere alte cheltuieli ale regiunii, ideea ar furniza o sursă proaspătă de fonduri fără să încalce reglementările UE care interzic băncilor centrale să finanţeze direct deficitele guvernelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO