Business Internaţional

Venituri mai mari ca niciodata pentru OPEC

07.12.2004, 00:00 12

Veniturile Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol vor atinge in acest an, in termeni nominali, cel mai mare nivel inregistrat vreodata, pe fondul pretului ridicat al titeiului si al productiei sustinute, relateaza Financial Times.


Cresterea cu 20% a veniturilor OPEC, comparativ cu anul trecut- care se datoreaza preturilor record la petrol si celui mai ridicat nivel al productiei in interval de 25 de ani- va contribui la echilibrarea fiscala a statelor din Orientul Mijlociu, care au inregistrat deficite considerabile in 1998, cand pretul petrolului a scazut drastic, in urma crizei financiare din Asia.


Potrivit estimarilor analistilor si oficialilor din domeniu, in 2004 veniturile realizate din petrol ale OPEC se vor cifra la circa 300 miliarde dolari (225,83 miliarde euro), adica dublul veniturilor medii anuale obtinute in anii '80 si '90.


Cartelul a majorat productia la mai mult de 30 milioane barili zilnic, pentru a raspunde celei mai accentuate cresteri a cererii anuale din ultimii 28 de ani, in conditiile in care cota oficiala este de 27 milioane barili pe zi.


OPEC genereaza 40% din oferta mondiala de titei. Vineri, 10 decembrie, statele membre OPEC se vor intalni la Cairo pentru a decide cursul politicii urmate de cartel.


Saptamana trecuta, pe fondul unor semnale de incetinire a cererii, pretul petrolului a inregistrat o scadere de 15%, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali ai OPEC sa sugereze o reducere a productiei. Kuweit si Qatar au cerut duminica stoparea supra-productiei, iar Iranul le-a urmat.


upa ajustarea in functie de rata inflatiei si modificarile cursului de schimb al dolarului, veniturile OPEC se vor situa la cel mai ridicat nivel in 25 de ani, sustine Centrul pentru Studii Energetice Globale, cu sediul la Londra. Potrivit calculelor efectuate de aceasta institutie, pe anul in curs veniturile OPEC in termeni reali vor fi de 305 miliarde dolari (aproape 230 miliarde euro), fata de venitul real de 754 miliarde dolari (567,58 miliarde euro), inregistrat in 1979.


Potrivit analistilor, veniturile record obtinute din petrol ar putea determina tarile exportatoare de petrol sa incetineasca reformele economice. "Cresterea exceptionala a acestor venituri s-a realizat pe seama unor preturi foarte ridicate la petrol, ceea ce va avea in final un impact negativ asupra cresterii economice globale si a cererii de petrol, si desigur asupra veniturilor obtinute de OPEC din exportul de titei", a avertizat recent Centrul pentru Studii Energetice Globale.


Potrivit agentiei Fitch Ratings, veniturile din petrol vor genera un excedent de cont curent de 51 miliarde dolari (38,39 miliarde euro) pe 2004 pentru Arabia Saudita, 20% din produsul intern brut al regatului.




Petrolul, din nou in crestere


La inceputul acestei saptamani, pretul titeiului a inceput din nou sa creasca, informeaza Bloomberg, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, atinsese un minim in trei luni. Cauza sunt ingrijorarile legate de oferta de petrol din Nigeria- care s-a diminuat cu 70.000 de barili pe zi, dupa ce militanti nigerieni au luat cu asalt doua din instalatiile petroliere ale companiei Royal Dutch/Shell, in Delta Nigerului- si din Norvegia- unde au fost inchise pentru o saptamana doua campuri petrolifere care genereaza circa 7% din productia statului scandinav. In primul rand insa, piata a manifestat temeri in legatura cu o posibila reducere a productiei de catre OPEC, la intalnirea de vineri.


Delegatii OPEC pentru Nigeria si Indonezia, precum si Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, au declarat insa ca OPEC ar trebui sa mentina cotele actuale de productie. Ieri, petrolul era cotat la 43 dolari barilul.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO