Business Internaţional

Veşti mai bune pentru Europa: recesiunea va fi probabil una blândă, inflaţia încetineşte

Veşti mai bune pentru Europa: recesiunea va fi probabil...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2023, 22:30 424

Şomajul din zona euro a atins un minim record, în timp ce producţia fabricilor germane a crescut în no­iembrie, întărind speranţele legate de un declin economic mai blând în ca­drul blocului. În acelaşi timp, inflaţia încetineşte, fiind alcătuită dintr-o singură cifră în decembrie după o scădere peste aşteptări.

Scumpirea dramatică a energiei în urma războiului din Ucraina a iscat te­meri legate de viitoare posi­bile penurii de energie şi o recesiune profundă în zona euro. Şi totuşi, economiştii şi-au revizuit constant în sus estimările de creştere în ultimele luni pe baza datelor peste aşteptări şi declinului preţurilor gazelor, notează Financial Times.

Indicatorul Sentix al încrederii a avansat pentru a treia lună consecu­tiv în ianuarie la cel mai ridicat nivel din iunie 2022. „Investitorii speră într-o recesiune blândă“, potrivit lui Patrick Hussy, managing director Sentix.

Şomajul a scăzut în Italia, Franţa şi Spania cu 0,1% la 7,8%, 7% şi respectiv 12,4%. În Germania, rata s-a menţinut la 3%. Producţia indus­tria­lă germană a înregistrat o creştere de 0,2% între octombrie şi noiem­brie, peste aşteptări. Franziska Pal­mas, economist la Capital Econo­mics, arată că creşterea confirmă faptul că sectorul manufacturier german „a rezistat peste aşteptări“ în T4/2022.

Totuşi, îmbunătăţirea perspecti­ve­lor pentru economia zonei euro va pune presiune pe BCE să-şi continue eforturile de aducere a inflaţiei sub control. Pieţele pariază pe o majo­rare cu 50 de puncte bază a dobân­zilor în cadrul şedinţei băncii din 2 februarie. O piaţă a muncii sub pre­siune ar putea impulsiona creşterea salariilor şi menţine inflaţia de bază mai ridicată timp mai îndelungat.

Inflaţia a scăzut în decembrie, ajun­gând să fie alcătuită din nou dintr-o singură cifră, de 9,2%. Însă rata inflaţiei de bază a inflaţiei a urcat uşor de la 5% la 5,2%. Cu această rată urcând la dublul ţintei de inflaţie a BCE, Philip Rush, fondator al Heteronomics, consideră că inflaţia nu va putea reveni sustenabil la ţintă până când această problemă a infla­ţiei de bază nu este soluţionată.

Francois Villeroy de Galhau, gu­vernatorul băncii centrale franceze, a declarat că BCE va avea nevoie să majoreze în continuare dobânzile.

Potrivit acestuia, programul de înăsprire monetară se va încheia probabil până în vară, dar nu a precizat cât de sus crede că trebuie să urce dobânzile. Pieţele financiare se aşteaptă la un vârf de 3,5% al dobânzilor din zona euro.

Inflaţia a încetinit în decembrie şi în Danemarca şi Norvegia, potrivit Bloomberg.

În Danemarca, inflaţia şi-a moderat creşterea pentru a doua lună consecutiv, sugerând că scumpirile şi-au atins vârful. În Norvegia, inflaţia a înregistrat cea mai lentă creştere din şapte luni.

În sectorul corporate german, presiunile legate de costuri par să se tempere, un număr mai mic de companii plănuind majorări de preţuri în lunile următoare, relevă un sondaj al institutului ifo.

În pofida moderării costurilor, însă, inflaţia va rămâne probabil ridicată, potrivit institutului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO