Business Internaţional

Veştile proaste din SUA spulberă optimismul investitorilor şi readuc scăderile masive pe burse

Veştile proaste din SUA spulberă optimismul investitorilor şi readuc scăderile masive pe burse

Autor: Bogdan Cojocaru

23.09.2011, 00:04 825

Bursele americane au închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri cu cel mai abrupt declin din ultima lună, iar bursele din Europa şi Asia au scăzut puternic joi după ce banca centrală a SUA (Fed) a arătat că economia americană, cea mai mare a lumii, este ameninţată de riscuri semnificative şi a luat noi măsuri de stimulare. Investitorii au fost descurajaţi, de asemenea, de date macroeconomice nefavorabile din China şi zona euro.

În SUA, Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 2,49%, iar Standard & Poor's 500 a coborât cu 2,94%, în timp ce Nasdaq Composite a pierdut 2,01% din valoare. În Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokio a închis în scădere cu 2,1%, iar indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a căzut cu 4,5%, la minimul ultimelor 14 luni. După prima parte a sesiunii de joi, indicele CAC 40 al bursei de la Paris a scăzut cu 4,8%, în timp ce DAX, al bursei de la Frankfurt, şi FTSE 100, al pieţei londoneze, au coborât cu 4,3% respectiv 4,7%.


Ajută creditarea

Fed a lansat un program de stimulare a economiei prin care schimbă scadenţa medie a obligaţiunilor din portofoliu prin cumpărarea de datorii pe termen lung de 400 mld. dolari şi vânzarea unei cantităţi egale de obligaţiuni scadente în trei ani, potrivit presei internaţionale. Decizia a fost luată după o reuniune de două zile a instituţiei financiare. Planul nu aduce bani în economie, dar vizează menţinerea la niveluri scăzute a dobânzilor pe termen scurt, stimulând astfel creditarea. "Este un pas modest. Aceasta este o soluţie de a porni pe calea unei relaxări şi mai mari a politicii monetare, dar cred că ar fi devenit mai agresivi dacă ar fi fost convinşi că situaţia economică nu urmează să se îmbunătăţească", a spus Dean Maki, analist la Barclays Capital.

Cantitatea de datorii din portofoliul Trezoreriei care urmează a fi vândute reprezintă trei sferturi din deţinerile de datorii cu scadenţa de la trei luni la trei ani. Programul va extinde scadenţa medie a deţinerilor Trezoreriei la 100 de luni până în 2012, faţă de 75 de luni în prezent. Fed a atenţionat însă că există semne ale înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii şi că rata şomajului a rămas la un nivel ridicat. SUA se confruntă cu o rată a şomajului de 9,1%, iar preţurile sunt cu 3,8% peste cele din urmă cu un an.

"Există riscuri semnificative pentru perspectiva economică, inclusiv tensiuni pe pieţele financiare globale", se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de BBC News.

Unii analişti spun că noul program al Fed, denumit "Operaţiunea Twist", este mai amplu decât

s-au aşteptat şi vine după ce republicanii au îndemnat în această săptămână instituţia să nu intervină în economie mai mult decât a făcut-o până în prezent.


Nu doar SUA încetinesc

Cert este că planul este lansat în contextul în care perspectivele economiei mondiale se întunecă, FMI reducând la începutul acestei săptămâni estimările privind SUA, Europa şi Japonia. Fed a pompat deja zeci de miliarde de dolari în economie prin intermediul a două runde de ajustare cantitativă (quantitative easing - QE), prin care a tipărit bani pentru cumpărarea de active în încercarea de a stimula cererea.

Unii observatori se aşteptau la o a treia rundă de relaxare cantitativă şi o parte dintre ei sunt sceptici că noua politică va avea succes. "Sincer, nu văd să aibă vreun impact semnificativ asupra economiei", spune Bernard Baumohl, economist-şef la Economic Outlook Group. Mai mult, analiştii Capital Economics sugerează că Fed foloseşte un instrument nepotrivit. "Nu costul împrumutului este problema. Afacerile nu au încredere şi nu investesc, iar jumătate din debitorii ipotecari nu au garanţiile necesare pentru a se refinanţa la dobânzi mai scăzute", afirmă Paul Ashworth, de la Capital Economics.

Utilizată pentru prima dată în anii 1960, Operaţiunea Twist poartă numele dansului care făcea furori la acea vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO