Business Internaţional

Vestile rele se aduna pentru Spania: somaj mare, inflatie si incetinirea economiei

11.06.2008, 21:31 18

In conditiile unei rate a somajului in crestere, scaderii vanzarilor de automobile si locuinte, cresterii preturilor si unui nivel record al deficitului de cont curent, guvernul premierului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero este obligat sa-si revizuiasca in jos estimarile privitoare la cresterea economica din acest an, conform Les Echos.
In timp ce Pedro Solbes, ministrul spaniol al economiei si finantelor, continua sa sustina sus si tare ca a vorbi despre o situatie de criza este "extrem de exagerat", luna mai a fost una extrem de neagra pentru Spania. Conform datelor publicate de ministerul muncii, rata somajului a crescut cu 0,6% fata de luna aprilie, pana la un total de
2,35 milioane de persoane, cu 19,2% mai multe decat cu un an in urma. Lovit in plin de intreruperea cresterii artificiale a preturilor la proprietati, sectorul constructiilor a eliminat 15.491 locuri de munca in luna mai si 134.885 in ultimul an.
Dupa ani de crestere de peste 3% (3,8% anul trecut) si de scadere constanta a ratei somajului, increderea spaniolilor este brusc afectata. Astfel, aceasta a consemnat o scadere de 7,4 puncte in mai, pana la
56,4 puncte, un nou minim istoric, in timp ce inflatia a atins o rata anuala de 4,7% in mai, obligand gospodariile sa isi restranga cheltuielile.
In acest context, propunerea Comisiei nationale de energie de majorare cu 11,3% a facturilor la energie in aceasta vara pentru reflectarea preturilor reale, a declansat proteste. Vanzarile de automobile au scazut cu 24,3% in mai, situatie nemaiintalnita din 1998.
Rata restantelor la banci si case de economii a atins 1%. In februarie, vanzarile de locuinte au scazut cu 20%.
In conditiile in care deficitul de cont curent a urcat cu 22,2% pana la 32,5 miliarde de euro in primul trimestru, reprezentand un nivel fara precedent de 11,3% din PIB, guvernul isi reface calculele.
Revenind asupra estimarilor lansate in luna anterioara, Pedro Solbes a estimat recent ca rata de crestere a economiei spaniole din acest an ar urma sa atinga aproximativ 2%, si nu 2,3%.
In ultimul sau raport, agentia de rating Standard & Poor's, care anticipeaza o "corectie severa", avanseaza o estimare de 1,8%. Solbes se indoieste in acelasi timp de perenitatea excedentului public.
Veniturile fiscale scad, iar cresterea somajului depaseste asteptarile. Ministerul Muncii a admis recent ca a subestimat cu aproximativ 2,5 miliarde de euro costul ajutoarelor sociale acordate celor aflati in cautarea unui loc de munca pe 2008.
Pesimismul este atat de pronuntat, incat actualul premier Jose Luis Rodriguez Zapatero a intervenit de doua ori recent pentru a atenua remarcile ministrului de finante si a minimiza gravitatea situatiei. Insistand asupra fortei economiei spaniole, acesta a promis in fata sefilor de companii reuniti in Barcelona sa adopte, pana in vara, "un pachet de reforme structurale".
Este de fapt, un rezumat al promisiunilor sale electorale de reducere a birocratiei cu 30%, de punere in aplicare a directivei europene privitoare la servicii in vederea unei concurente sporite, de promovare a dialogului social.
In acelasi timp, primul-ministru a tinut sa-i asigure pe consumatori ca pretul electricitatii nu va urca, in medie, peste ritmul inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO