Business Internaţional

Viata buna din Norvegia se intretine cu petrol

20.10.2005, 20:32 27

Noul guvern de centru-stanga al Norvegiei s-a angajat de curand sa utilizeze o parte mai mare din fondurile obtinute din petrol pentru a ridica nivelul de trai al locuitorilor tarii, tara desemnata de Natiunile Unite drept cel mai bun loc din lume in care poti trai, scrie Financial Times.

Coalitia care a preluat puterea luni, 17 octombrie, reprezinta primul guvern ce se bucura de o majoritate parlamentara din ultimii 20 de ani.

Aceasta a reusit sa invinga guvernul de centru-dreapta in cadrul contestatelor alegeri generale de luna trecuta, promitand sa puna capat politicii de reduceri de impozite in schimbul unor cheltuieli sporite alocate sectorului social.

Victoria coalitiei a constituit o surpriza pentru multi observatori, avand in vedere ca economia Norvegiei, ce se bazeaza pe petrol, a inregistrat performante solide in timpul fostului guvern, in urma unei majorari drastice a preturilor la energie.

"Acest guvern va intari strategiile ce vizeaza sectoare in care credem: locuri de munca, scoli si ingrijire pentru cei in varsta", a declarat Jens Stoltenberg, noul prim-ministru.

Kristin Halvorsen, lider al coalitiei, a devenit ministru de finante. Comentatorii spun despre ea ca-i va fi probabil dificil sa satisfaca asteptarile electoratului sau. "Va fi interesant de vazut cum un partid fara un cabinet anterior va reusi sa faca fata acestei situatii", comenteaza Harald Stanghelle, editor in cadrul Aftenposten, cel mai mare cotidian serios al Norvegiei.

Putini observatori cred ca Stol-tenberg ii va permite ministrului de finante sa modifice fundamental strategia prudenta a Norvegiei de a pune deoparte cea mai mare parte a veniturilor obtinute din sectorul petrolier si al gazelor pentru ge-neratiile viitoare.

Din 1996, Norvegia a inclus cea mai mare parte a acestor venituri in cadrul unui "Petroleum Fund", asteptat sa atinga o valoare de 250 miliarde de dolari (207 miliarde de euro) anul viitor. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO