Business Internaţional

Viata devine nesigura pentru directorii marilor companii din Germania

17.11.2006, 21:23 10

Demiterile directorilor executivi de la doua dintre cele mai mari companii germane, Deutsche Telekom si Volkswagen, demonstreaza cat de nesigura a devenit viata directorilor de corporatii din Germania, prinsi intre un nou val de investitori agresivi si problemele specifice fiecarei industrii, scrie International Herald Tribune.
Luni, Deutsche Telekom l-a numit pe Rene Obermann pentru a-l inlocui pe Kai-Uwe Ricke, care si-a depus demisia duminica, dupa ce a pierdut sprijinul celor mai mari actionari ai companiei, guvernul german si fondul american de investitii Blackstone Group.
Saptamana trecuta, directorul executiv de la Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, a fost fortat sa demisioneze dupa o cearta lunga cu presedintele companiei, Ferdinand Pi'ch, care este, de asemenea, un actionar din ce in ce mai important la VW, prin intermediul constructorului de masini sport pe care il detine familia sa, Porsche.
In ambele cazuri, directorii se straduiau sa aduca compania pe linia de plutire, intr-o lume a competitiei globale din ce in ce mai dure.
In ambele cazuri, au fost impovarati cu costuri mari, salarii prea mari, care nu erau proportionale cu rezultatele companiilor si sindicatele s-au opus planurilor de a reduce locurile de munca.
"A devenit foarte simplu sa iti pierzi pozitia de numarul 1 in companiile germane", a spus Boris Boehm, manager de fond la Nordinvest Hamburg. "Zilele estea, trebuie sa fii un diplomat care sa fie in stare sa multumeasca nenumarate grupuri de interese: actionarii, muncitorii, autoritati."
Ricke, care el insusi a inlocuit un alt director cazut in dizgratia actionarilor in 2002, nu a reusit sa faca fata acestui cerc vicios. Nu a reusit sa restructureze Deutsche Telekom suficient de repede pentru a ii multumi pe cei de la Blackstone sau guvernul german, spun analistii. Iar reducerile de personal nu l-au facut prea popular printre angajati.
Profiturile Deutsche Telekom au disparut odata cu declinul traditionalei divizii de telefonie fixa. A pierdut mai mult de 500.000 de clienti doar in ultimele trei luni. Compania se afla in curs de reducere a 32.000 de locuri de munca, reduceri care l-au facut pe Ricke nepopular in randul sindicatelor, chiar pe masura ce investitorii cereau o imbunatatire a rezultatelor financiare.
Asa ca Ricke, 45 de ani, a fost dat afara, cu un an inaintea expirarii contractului de cinci ani.
La o conferinta de presa tinuta la Bonn, presedintele Deutsche Telekom, Klaus Zumwinkel, a enumerat printre prioritatile lui Obermann ridicarea valorii actiunilor companiei si cresterea valorii de piata.
Ca si Ricke, Obermann a ajuns la conducerea Deutsche Telekom de la divizia de telefonie mobila T-Mobile. Ca si Ricke, este neobisnuit de tanar pentru un director executiv, avand doar 43 de ani.
Cei doi barbati sunt foarte apropiati, spun analistii. Ricke a fost un fel de mentor pentru Obermann.
"Un alt optimist cu o fata tanara preia stafeta", spune John Tysoe, fondatorul Mobile World, o firma de cercetare in telecomunicatii din Londra.
"Dar daca Obermann nu le spune celor din consiliu, nu va voi lasa sa imi faceti si mie ceea ce le-ati facut celorlalti doi dinanitea mea", nu va fi nicio diferenta."
Tysoe a fost de acord ca Ricke nu s-a miscat suficient de repede in reducerea costurilor la Deutsche Telekom, care se situeaza deasupra celor ale rivalilor europeni. La inceputul lui 2005, a spus el, compania avea 87.306 angajati la divizia de telefonie fixa. Astazi are 86.075, o reducere de abia 1,5%.
Intrebarea este daca Obermann va putea face mai mult.
Vorbind cu muncitorii, el a spus ca reducerea costurilor a ramas o prioritate. "Va trebui sa analizam de doua ori fiecare cent pe care il cheltuim", a spus el.
Dar ver.di, sindicatul care ii reprezinta pe cei mai multi dintre munciorii de la Deutsche Telekom, a cerut ca Obermann sa esaloneze concedierile, si au propus chiar un plan de a transfera 45.000 de locuri de munca spre alte divizii, chiar daca salariul va fi mai mic.
Guvernul german, care detine 32% din actiunile Deutsche Telekom, a sustinut decizia de a-l demite pe Ricke. Cancelarul Gemaniei, Angela Merkel, urandu-i cele bune lui Obermann, a spus ca spera ca Deutsche Telekom sa aiba succes, "pentru clienti si pentru angajati".
Este de asemenea in interesul guvernului ca Blackstone Group, cu sediul la New York, sa fie satisfacut, a observat Boehm, pentru ca firma ar putea cumpara mai multe actiuni la Deutsche Telekom. Berlinul a declarat ca intr-un final isi va vinde intregul portofoliu de actiuni, dar ca inca nu si-a stabilit o data exacta. Blackstone, care momentan detine 4,5% din actiuni, a refuzat sa comenteze schimbarile.
La Volkswagen presiunea asupra lui Pischetsrieder a izvorat dintr-un altfel de actionar si anume Porsche. Dar asta nu a facut lucrurile mai simple.
Capul familiei ce conduce Porsche este Pi'ch, presedintele consiliului de administratie al Volkswagen si predecesorul lui Pischetsrieder pe postul de director executiv. Pischetsrieder, care, la fel ca si Ricke, a ramas pe post timp de patru ani, a incercat sa reduca forta de munca a Volkswagen pentru a face compania mai competitiva in fata producatorilor straini ca Toyota.
Liderii de sindicat de la Volkswagen
s-au opus strident campaniei, amenintand ca nu il vor mai sustine in consiliu, care este divizat in mod egal intre actionari si muncitori.
Desi Pi'ch l-a ales pe Pischetsrieder si a refuzat strategia sa de reducere a costurilor, a motivat incheierea contractului directorului executiv invocand lipsa de sustinere din partea muncitorilor. Pischetsrieder a supravietuit unei batalii cu Pi'ch la inceputul acestui an. Dar pe masura ce Porsche si-a crescut pachetul de actiuni pe care il detine la Volkswagen la 25,1%, de la 21,2%, a consolidat si pozitia lui Pi'ch in consiliu.
Joia trecuta, la cererea lui, consiliul a votat inlocuirea lui Pischetsrieder cu directorul diviziei Audi de la Volkswagen, Martin Winterkorn.
Analistii spun ca viitorul companiei Volkswagen este nesigur ca urmare a ultimelor evenimente.
Schimbarile pe care si le propusese Pischetsrieder erau extrem de necesare, spun ei, si este inca neclar daca succesorul lui le va duce la indeplinire.
"Problema lui Pischetsrieder este ca nu a reusit o restructurare suficient de rapida", a spus Ferdinand Dudenh?ffer, directorul Centrului de Cercetari Auto din Gelsenkirchen. "Diferenta dintre Volkswagen si Deutsche Telekom este ca Volkswagen nu este interesata de reactia publicului", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO