Business Internaţional

Viceministrul rus de Externe: SUA se îndreaptă către furnizarea de arme letale regimului de la Kiev

Viceministrul rus de Externe: SUA se îndreaptă către...

Autor: Andrei Ionascu

15.08.2017, 16:04 201

"Administraţia Trump este împinsă în această direcţie. Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a făcut declaraţii publice în favoarea acestei măsuri, în timpul călătoriilor în Ucraina şi în alte state", a spus Riabkov, într-un interviu pentru publicaţia Internaţional Affairs.

La sfârşitul lunii iulie, Kurt Volker a declarat că administraţia Trump ia în considerare trimiterea de arme defensive Kievului, pentru a obliga Moscova să renunţe la comportamentul agresiv.

Riabkov consideră că livrarea de "arme letale" ar fi un pas nou făcut de către Statele Unite pe calea ucraineană, iar o astfel de decizie ar putea provoca o schimbare periculoasă privind desfăşurarea evenimentelor.

"Va fi luată această decizie? În ultima vreme, am văzut o anumită tendinţă a Washingtonului către această direcţie. Este clar că instigatorii războiului politic de la Kiev l-ar interpreta ca pe un mesaj puternic în sprijinul lor. În termeni practici, acest lucru ar însemna o destabilizare considerabilă a situaţiei din sud-estul Ucrainei", a mai spus viceministrul rus de Externe.

Statele Unite au denunţat în repetate rânduri implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei, acuzând Moscova că trimite armament şi militari în regiunile separatiste Doneţk şi Luhansk pentru susţinerea rebelilor proruşi în lupta împotriva forţelor ucrainene.

Liderii de stat şi de guvern din Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina s-au angajat să pună în aplicare planul de pace în estul Ucrainei, în urma discuţiilor din formatul Normandia. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că nu renunţă la iniţiativa de a recupera Crimeea după anexarea de către Rusia.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev şi anexarea regiunii ucrainene Crimeea la Rusia, manevră condamnată de Occident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO