Business Internaţional

Vicepremierul britanic: nu mi-a venit să cred ce a făcut Cameron la summitul UE. Marea Britanie riscă să fie "izolată şi marginalizată"

Autor: Mihai Draghici - Mediafax

11.12.2011, 16:13 1503

Vicepremierul britanic Nick Clegg afirmă că refuzul premierului David Cameron de acceptare a modificării tratatelor UE este "un lucru rău pentru Marea Britanie", care riscă să fie "izolată şi marginalizată", informează BBC News online.

Însă Clegg atribuie această situaţie "intransigenţei" francezilor şi germanilor precum şi presiunilor exercitate de conservatorii eurosceptici care îl pun pe premier într-o "postură foarte dificilă".

Surse apropiate de Clegg au afirmat că acestuia nu i-a venit să creadă când a aflat de situaţia de summitul Uniunii Europene.

Folosirea dreptului de veto de către Londra pentru a bloca modificarea tratatelor UE pare să creeze tensiuni în relaţia dintre conservatori şi liberali-democraţi. Iniţial, vicepremierul Nick Clegg respinsese posibilitatea unei scindări a coaliţiei, insistând pe ideea de "unitate" în susţinerea solicitărilor lui Cameron pentru acordarea de "garanţii modeste şi rezonabile" de către UE în scopul protejării intereselor britanice.

Potrivit Sky News, coaliţia de guvernământ de la Londra, formată din conservatori şi liberal-democraţi, se confruntă cu disensiuni după ce premierul David Cameron a refuzat modificarea tratatelor europene şi participarea la noul plan de înăsprire a disciplinei bugetare. Decizia premierului a fost primită cu entuziasm de conservatorii eurosceptici de la Londra, fiind considerată un prim pas spre îndepărtarea de Uniunea Europeană la nivel decizional sau chiar spre retragerea din Blocul comunitar.

Deputatul Chris Davies l-a acuzat pe David Cameron de "trădarea Marii Britanii", iar lordul Oakeshott a vorbit despre "o zi neagră pentru Marea Britanie şi Europa".

David Cameron a insistat că decizia lui a fost luată pe baza unei "poziţii comune" stabilită de conservatori şi liberali-democraţi.

Marea Britanie a respins propunerea Germaniei şi Franţei de modificare a tratatelor UE pentru depăşirea crizei din zona euro, forţându-i pe liderii europeni să propună un acord interguvernamental pentru înăsprirea disciplinei bugetare, un plan susţinut de 23 de state UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO