Business Internaţional

Vicepreşedinte BCE: Imigranţii pot opri "sinuciderea demografică" a Europei

Vicepreşedinte BCE: Imigranţii pot opri "sinuciderea...

Autor: Anca Dumitrescu

16.09.2015, 18:01 206

Constancio a subliniat disponibilitatea BCE de a suplimenta lichidităţile, explicând că instituţia a cumpărat mult mai puţine obligaţiuni decât băncile centrale din Statele Unite, Japonia şi Marea Britanie.

El a avertizat că, deşi BCE poate extinde tipărirea de bani, aşteptările ca banca centrală să redreseze singură economia zonei euro sunt nerealiste. În opinia sa, imigraţia poate contribui la această redresare.

Constancio, adjunct al preşedintelui BCE, Mario Draghi, în board-ul executiv al instituţiei, s-a referit la unul dintre factorii care încetinsc economia zonei euro, şi anume îmbătrânirea populaţiei şi reducerea forţei de muncă, care vor continua în următoarele decenii.

"Este o problemă acută, pentru că de ani de zile Europa aplică un fel de sinucidere demografică", a spus fostul politician din Portugalia, una dintre ţările cele mai lovite de criză.

Oficialul BCE crede că pentru a schimba această tendinţă democrafică negativă nu este suficientă stimularea natalităţii, ci este nevoie de imigraţie.

"În caz contrar, creăm o mare dificultate creşterii şi bunăstării generaţiilor viitoare", a spus Constancio, în vârstă de 71 de ani.

El a mai arătat că BCE are capacitatea să extindă eforturile de stimulare a creşterii prin suplimentarea lichidităţilor, dar Europa are nevoie şi de motoarele economiilor din SUA şi China.

Constancio a avertizat că potenţialul de creştere al Europei este scăzut, din cauza unor factori între care se află şi reducerea forţei de muncă.

"Potenţialul de creştere este foarte scăzut şi, în condiţiile actuale, ne temem că ritmul lent va continua o lungă perioadă de timp", a spus bancherul.

Oficialul BCE a făcut aceste remarci directe în timp ce refugiaţii veniţi în Europa din state marcate de război precum Siria şi Afganistan provoacă tensiuni între ţările Uniunii Europene.

Germania a reintrodus în această săptămână controalele la graniţă, în timp ce Ungaria a închis frontiera cu Serbia, blocând principala rută a refugiaţilor către în zona euro.

Miniştrii de Interne ai Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă luni la un acord privind împărţirea responsabilităţilor de adăpostire a sutelor de mii de oameni care au cerut azil în UE în acest an.

Constancio, fost ministru de Finanţe şi secretar general al Partidului Socialist din Portugalia, consideră că actualul curent anti-imigraţie este provocat de nivelul ridicat al şomajului, care "destabilizează Europa".

Populaţia zonei euro a crescut anul trecut cu numai 0,25%, iar şapte din cele 19 ţări din regiune au înregistrat scăderi.

În SUA în schimb, populaţia a crescut cu 0,75%, iar în Australia, care nu a mai fost în recesiune din 1991, a înregistrat un avans de 1,4%.

Şomajul din zona euro se menţine ridicat, dar cu diferenţe majore între ţări ca Grecia şi Spania, care au încă probleme după criza datoriilor, şi state puternice, ca Germania.

Într-o perioadă de cinci ani încheiată în 2014, numărul angajaţilor din Spania a scăzut cu circa 1,8 milioane de persoane, iar la nivelul zonei euro a avut loc declin, potrivit datelor Eurostat. În Germania în schimb, forţa de muncă a crescut în aceeaşi perioadă cu circa 1,4 milioane de persoane.

Imigraţia reflectă această tendinţă. Până în 2013, numărul imigranţilor din Spania a scăzut din cauza crizei, în timp ce în Germania au venit aproape 700.000 de imigranţi în aceeaşi perioadă, de două ori mai mulţi decât în 2009.

"Rata şomajului din Europa este foarte ridicată, de 11%, ceea ce destabilizează continentul. Valorile europene sunt erodate din cauza temerilor provocate de şomaj", a explicat Constancio.

Astfel de divergenţe amplifică tensiunile în zona euro, iar în criza din Grecia s-a pus chiar problema ieşirii statului elen din uniunea monetară.

Constancio a minimizat riscul retragerii unor state din zona euro.

"În majoritatea statelor membre nu a existat niciun dubiu că euro este ireversibil", a spus oficialul BCE, el cerând reforme care să întărească legătura între statele membre ale uniunii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO