Business Internaţional

​Victimele lui Madoff care nu-şi vor banii înapoi. Este vorba de 2,5 miliarde de dolari

​Victimele lui Madoff care nu-şi vor banii înapoi....

Autor: CătăIina Apostoiu

06.03.2016, 16:33 1060

De la prăbuşirea schemei Ponzi a lui Bernie Madoff se tot zvoneşte că printre investitori s-ar fi numărat evazionişti care încercau să fenteze Fiscul, traficanţi de droguri care încercau să spele bani şi moguli putred de bogaţi care încercau să-şi ascundă averea de fostele neveste.

Schema a adus investitorilor pierderi de 20 de miliarde de dolari, însă cererile de despăgubire ale victimelor totalizează doar 17,5 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Cine ar renunţa la 2,5 miliarde de dolari şi de ce?

O parte a răpunsului ar putea fi mult mai puţin misterioasă şi dubioasă decât s-ar fi crezut.

Aproape jumătate din banii nerevendicaţi au legătură cu două fonduri de hedging din Caraibe. Motivul renunţării acestora la bani, deşi necunoscut, s-ar putea rezuma la o decizie calculată că suma ar fi nesemnificativă comparativ cu ceea ce acestea ar fi forţate să restituie dacă s-ar încurca cu instanţele americane.

Cât priveşte restul de 1,3 miliarde de dolari, experţii nu sunt lămuriţi. Spre deosebire de cele două fonduri, în acest caz ar putea fi vorba de investitori individuali care ar avea o varietate de motive pentru a se ţine departe de procese, în special într-o perioadă în care victimele se aşteptau să recupereze numai 4 sau 5 cenţi pe dolar, spun specialiştii.

Unele dintre acestea ar putea avea regrete acum, victimele recuperând 57 de cenţi pe dolar.

Situaţia evidenţiază dificultăţile implicate de efortul de a recupera bani pentru victimele lui Madoff. Până acum, Irving Picard, cel însărcinat cu închiderea firmei lui Madoff, a plătit aproximativ 9,2 miliarde de dolari celor care au investit direct. Zeci de mii de alte persoane aşteaptă să recupereze ceva. Acestea nu au putut depune cereri de despăgubire pentru că au plasat bani în fonduri care au investit în schema lui Madoff.

Cel mai mare din cele două fonduri care au investit în schemă este Harley International, administrat de obscura companie Euro-Dutch Management.

Harley a ajuns să-şi investească toţi banii, peste 2 miliarde de dolari, în firma lui Madoff. Însă, o dată cu intensificarea crizei financiare, Harley a restras 1,07 miliarde de dolari înainte de arestarea lui Madoff. Fondul a fost lichidat forţat în 2009.

Picard a acţionat în instanţă fondul în Manhattan în 2009 pentru returnarea întregii sume de 1,07 miliarde de dolari, susţinând că fondul de hedging a ştiut de frauda Madoff.

Harley trebuia astfel să decidă. Dacă depunea cerere pentru recuperarea sumei de 1 miliard de dolari, fondul ar fi fost implicat în acţiuni în instanţă. Poate că o astfel de mişcare nu a fost considerată drept una inteligentă.

“Nu ar trebui să fie foarte dificil de ghicit motivul pentru care Harley nu a depus o cerere de recuperare a banilor”, a declarat Anthony Inder Rieder, CEO al Euro-Dutch, încă operaţională . Acesta a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Un alt fond, Vizcaya Partners, ar fi putut depune o cerere pentru 147 milioane de dolari, dar nu a făcut-o. Fondul a ignorat de asemenea un proces prin care Picard încerca să obţină 180 milioane de dolari retraşi de la firma lui Madoff în lunile de dinaintea prăbuşirii acesteia. Într-un final, s-a ajuns la un acord, Vizcaya plătind 25 milioane de dolari.

Nedepunerea unei cereri de recuperare a unei sume nu este în mod automat ceva rău. Un lucru este sigur însă: vor fi mult mai mulţi bani pentru celelalte victime ale lui Madoff. Picard a declarat că ar dori să plătească 100 de cenţi pe dolari şi acum s-ar putea apropia de această sumă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO