Business Internaţional

Victorie pentru statele din Est cu sisteme de pensii private

Autor: Marius Oncu

12.12.2010, 23:35 28

Polonia a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană (UE) pentrureguli fiscale mai permisive în cazul statelor care deruleazăreforme ale sistemelor de pensii, au declarat două surse dinguvernul polonez, printre ţările vizate de această măsurănumărându-se şi România.

"A existat o discuţie foarte bună între premierul Donald Tusk şipreşedintele Comisiei Europne Jose Manuel Barroso pe chestiuneadeficitului. Potrivit informaţiilor pe care le deţin se discutădespre un deficit bugetar maxim de 4,5%. Există acord politic şi înprivinţa datoriei publice", a afirmat o sursă.

Propunerea de a relaxa regulile fiscale ale UE în cazul statelorcu reforme ale sistemelor de pensii este promovată de un grup denouă ţări, majoritatea din centrul şi estul Europei. Pe lângăRomânia şi Polonia, grupul include Suedia, Ungaria, Bulgaria,Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia.

Tusk a declarat săptămâna trecută că Polonia se apropie de uncompromis cu Uniunea Europeană pentru reguli mai permisive privindfinanţele publice ale statelor care derulează reforme alesistemelor de pensii, adică îşi fac sisteme de pensii pe doi piloni(pensii de stat şi pensii private obligatorii).

În prezent, deficitul bugetar la nivelul Uniunii Europene estelimitat la 3%.

România trebuie să reducă deficitul bugetar, estimat la 6,8%pentru acest an, sub pragul de 3% până în 2012, potrivit unuiangajament asumat faţă de UE. Anul următor Guvernul vizează undeficit bugetar de 4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO