Business Internaţional

Viitorul CEO al Total este acuzat de dare de mita

23.10.2006, 17:59 22

Compania franceza Total il sustine pe Christophe de Margerie, presedintele diviziei de productie si exploatare si succesorul la postul de director executiv, dupa ce a fost arestat si anchetat cu privire la posibilele plati ilegale facute pentru a castiga contracte in Irak, scrie International Herald Tribune.
"Judecatorul trebuie sa demostreze daca este sau nu vinovat si noi credem ca nu este vinovat", a declarat purtatoarea de cuvant a Total, Catherine Enck. "Referitor la procedura de succesiune, nimic nu se va schimba." Ea a declarat ca Total isi mentine intentia de promovare a lui Margerie pe functia de director executiv al companiei.
Margerie, de 55 de ani, si un fost executiv al Total, Bernard de Combret, 63 de ani, au fost eliberati pe cautiune dupa ce au fost retinuti pentru 48 de ore. Cei doi au fost interogati de catre judecatorul Philippe Courroye, care investigheaza posibile urmari ale programului petrol pentru hrana din Irak, supravegheat de catre SUA.
Arestarea lui Margerie este legata de controversatul program care a permis Irakului condus de Saddam Hussein sa vanda produse petroliere pentru a cumpara bunuri de consum pentru irakieni, care traiau sub embargo de la sfarsitul anilor '90 pana la invazia americana din 2003. O investigatie independenta a programului facuta de Paul Volcker, fost presedinte al Fed, a raportat anul trecut ca Rusia si Franta au fost favorizate de catre guvernul lui Saddam Hussein.
Enck a declarat ca Total negociase cu Saddam sa exploateze terenurile petrolifere Majnoon si Nahr Umar din sudul Irakului, a treia cea mai mare rezerva de petrol din lume, dupa cele din Arabia Saudita si Iran. Ea a insistat asupra faptului ca grupul nu a semnat nici un contract cu regimul lui Saddam.
"Inainte de embargo, cand Elf si Total erau separate, fiecare a avut un trecut indelungat al colaborarilor cu Irak si bune cunostinte asupra resurselor", a spus Enck, adaugand ca dezvoltarea exploatarilor ar fi putut inainta numai dupa ce sanctiunile ar fi fost eliminate.
"Grupul nu a cumparat, direct sau indirect, petrol de contrabanda din Irak", a spus Total intr-o declaratie pe website-ul sau.
"Aceasta actiune nu afecteaza abilitatea lui Margerie de a conduce afacerile companiei", a scris Wright, referindu-se la explorare si productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO