Business Internaţional

Viitorul creditorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac atarna de un fir de ata

Viitorul creditorilor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac atarna de un fir de ata

Click pentru imaginea marita

21.08.2008, 19:38 15

Capacitatea companiilor ipotecare americane Fannie Mae si Freddie Mac de a plati datorii in valoare de 223 mld. dolari (152 mld. euro) pana la finele acestui trimestru ar putea indica foarte clar in ce masura cele doua institutii vor avea nevoie de o interventie guvernamentala care sa le ajute sa-si continue operatiunile, scrie Bloomberg.
Fannie Mae are datorii in valoare de 120 mld. dolari (81,3 mld. euro), a caror data de scadenta este 30 septembrie, in timp ce suma pe care Freddie Mac o are de platit pana atunci ajunge la 103 mld. dolari (72,2 mld. euro), potrivit datelor furnizate de catre cei doi creditori.
Cresterea costurilor de creditare si scaderea cererii pentru obligatiunile emise de cele doua institutii l-au determinat pe secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, sa ceara Congresului luna trecuta permisiunea de a aloca fonduri nelimitate pentru o eventuala actiune de salvare a gigantilor ipotecari.
Mai mult, costurile pentru imprumuturile contractate de Freddie si Fannie continua sa creasca, pe fondul intensificarii speculatiilor privind noi pierderi care ar putea fi inregistrate de marile institutii financiare.
Plata datoriilor "ar reprezenta cel mai important semnal potrivit caruia cele doua companii au capacitatea de a-si finanta singure operatiunile", a declarat Moshe Orenbuch, analist la Credit Suisse in New York. "Pana acum acestea au demonstrat ca au o asemenea capacitate", a adaugat el.
Cele doua companii, responsabile pentru 42% dintre imprumuturile ipotecare de pe piata americana, au nevoie de lichiditati in valoare de 15 mld. dolari fiecare, pentru a se proteja impotriva pierderilor din segmentul ipotecar si cel al instrumentelor financiare bazate pe credite, potrivit analistului Paul Miller de la Friedman Billijngs Ramsey & Co.
In aceste conditii, Trezoreria americana s-ar putea vedea nevoita sa achizitioneze actiuni preferentiale de cel putin 30 mld. dolari in cadrul celor doi creditori, potrivit lui Bill Gross, managerul fondului de investitii Pacific Investment Management.
"Autoritatile americane monitorizeaza cu atentie evolutia pietei. Suntem concentrati asupra asigurarii stabilitatii pietei si a protectiei contribuabililor", a declarat purtatorul de cuvant al Trezoreriei, Jennifer Zuccarelli.
Ca urmare a continuarii inrautatirii conditiilor de pe piata financiara americana, preturile actiunilor Fannie Mae si Freddie Mac s-au prabusit cu mai mult de 20% in primele doua sedinte de tranzactionare din aceasta saptamana, in timp ce investitorii au incetinit ritmul de achizitie a instrumentelor financiare emise de catre cei doi creditori.
"Investitorii se comporta ca si cum o interventie guvernamentala in urmatoarele saptamani ar fi inevitabila", a declarat Sean Egan de la agentia de evaluare Egan-Jones Rating, adaugand ca cel mai probabil autoritatile vor fi nevoite sa pompeze circa 20 mld. dolari in fiecare dintre cele doua companii.
Totusi, dupa ce a primit autoritatea de a injecta fonduri nelimitate in Fannie si Freddie, presedintele Trezoreriei nu intentioneaza sa-si foloseasca in perioada imediat urmatoare aceasta putere, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei. Mai mult, optimismul initial privind capacitatea planului lui Paulson de a reda increderea investitorilor a disparut pe fondul deteriorarii conditiilor de pe piata imobiliara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO