Business Internaţional

Viitorul director executiv al Siemens trebuie sa faca uitat scandalul in care este implicata compania

24.05.2007, 18:01 20

Siemens, cea mai mare companie din sectorul european al ingineriei, l-a desemnat pe directorul Merck pe 20 mai drept succesor al fostului CEO Klaus Kleinfeld, care a fost de acord sa se retraga din functie dupa mai putin de trei ani din cauza anchetei. Austriacul in varsta de 49 de ani va deveni pe 1 iulie primul CEO ales din afara companiei din istoria de 160 de ani a acesteia, scrie Bloomberg.
Ca outsider, Loescher va trebui sa lupte pentru a castiga sprijinul actionarilor, au declarat reprezentantii DSW. "Va fi o batalie foarte dura. Desemnarea unui outsider reprezinta o revolutie culturala pentru Siemens, iar Loescher va trebui mai intai sa castige sprijinul diverselor grupuri de interese din interiorul companiei", a declarat Juergen Kurz, purtator de cuvant al DSW, principala asociatie germana de protectie a actionarilor.
El a adaugat ca Loescher este un "necunoscut" in sectorul corporatist german, dar a continuat spunand ca Siemens a gasit probabil pe cineva din afara companiei pentru a se asigura ca noul CEO este curat si ca nu va fi inclinat sa protejeze colegii potential compromisi.
"Investitorii vor fi extrem de incantati de numirea lui Loescher, aceasta punand capat crizei de putere din cadrul Siemens", a declarat Ben Uglow, analist in cadrul bancii Morgan Stanley. "Intrebarea este cat de repede se va familiariza Loescher cu Siemens."
Loescher s-a nascut in Villach, Austria, pe 17 septembrie 1957. A studiat economia in cadrul Vienna University si Chinese University of Hong Kong.
Cu un MBA Harvard Business School, Loescher a lucrat in cea mai mare parte a carierei sale in cadrul unor companii de medicamente. Intre anii 1988-2000 el a lucrat pentru producatorul german de medicamente Hoechst, conducand dupa aceea divizia de biostiinte a General Electric. In aprilie 2006 devine presedinte al diviziei Global Human Health a Merck. Din aceasta pozitie, el a avut in subordine 35.000 de angajati, fiind responsabil cu activitatile globale de marketing si vanzari in cadrul celui de-al treilea mare producator american de medicamente.
Actiunile Merck au inregistrat unele dintre cele mai bune performante din sectorul mondial al produselor farmaceutice in ultimele 12 luni, consemnand o crestere de 56% din momentul in care Loescher a fost numit in cadrul companiei americane.
In aceasta perioada, vanzarile companiei
si-au reluat cresterea gratie unor noi medicamente populare. Acestea incepusera sa fie insa dezvoltate cu mult timp inainte de sosirea lui Loescher. Analistii spun ca este prea devreme pentru a se face o evaluare a activitatii lui Loescher.
Loescher mosteneste programul initiat de Kleinfeld in scopul majorarii castigurilor si integrarii achizitiilor realizate, cu o valoare de peste 12 miliarde de dolari. Programul a generat o crestere de 34% a actiunilor companiei in ultimul an in ciuda scandalului in care a devenit implicata compania.
In urma scandalului, fostul CEO Klaus Kleinfeld a decis sa demisioneze, pe 25 aprilie, la mai putin de o saptamana dupa ce presedintele Heinrich von Pierer hotarase sa paraseasca Siemens. De asemenea, Siemens a fost obligata sa-si revizuiasca plati in valoare de aproximativ 420 de milioane de euro.
In cadrul Siemens, Loescher va conduce o companie cu vanzari anuale de 87,3 miliarde de euro si 475.000 de angajati. Siemens are zece divizii care realizeaza produse de la turbine de gaz la becuri, scannere medicale si trenuri de mare viteza.
Numirea in pozitia de CEO "reprezinta o mare onoare si o provocare extraordinara", a declarat Loescher. Loescher a primit un contract pe cinci ani, a anuntat Siemens, refuzand sa ofere detalii suplimentare in acest sens.
"Restructurarea Siemens se afla de-abia la inceput si este necesar ca Loescher sa continue acest proces incercand in paralel sa scape de acuzatiile de dare de mita", a declarat Uglow din cadrul Morgan Stanley. "Este o misiune destul de dificila pentru Loescher care pana acum s-a ocupat de marketing si vanzari in cadrul unei companii producatoare de medicamente", a adaugat el.
Pentru a avea succes, Loescher va trebui sa vina in intampinarea cererii investitorilor de reducere a costurilor si sa cladeasca o relatie mai eficienta a Siemens cu sindicatele.
Loescher a fost numit in aceasta pozitie gratie "reputatiei sale remarcabile pe plan international si vastei experiente pe care o are in dezvoltare si strategie in domeniul afacerilor si al pietelor financiare", a declarat presedintele companiei Gerhard Cromme.
Unul dintre motivele pentru alegerea lui Loescher a fost reprezentat de "problemele de ordin juridic cu care se confrunta Merck in Statele Unite", a declarat Kurz. "Este probabil un avantaj ca un CEO Siemens sa cunoasca sistemul juridic din Statele Unite."
Merck ar putea fi implicata in peste 27.000 de procese cu privire la Vioxx, un medicament pe care compania l-a retras din cauza riscului ridicat de producere de crize cardiace.
"Profilul lui Peter Loescher include majoritatea atributelor pe care ne asteptam sa le aiba un CEO al Siemens, iar el isi va putea incepe activitatea in curand", au declarat Michael Hagmann si Christerl Monot, analisti in cadrul UBS. "Credem ca de acum investiorii isi vor indrepta atentia asupra celor mai recente tendinte ale castigurilor companiei si noilor tinte de rentabilitate."
Kleinfeld, in varsta de 49 de ani, se va retrage pe 30 iunie, mai devreme de termenul la care expira contractul sau, in septembrie, a anuntat Siemens.
El nu a fost considerat suspect in cadrul anchetei desfasurate in cadrul companiei.
Kleinfeld a initiat unele dintre cele mai dramatice schimbari din istoria Siemens. A renuntat la productia nerentabila de telefoane mobile, a implicat divizia de retele de telefonie intr-un joint-venture cu Nokia si a cheltuit peste 12 miliarde de dolari pe achizitii. De asemenea, a majorat tintele de castiguri in cazul majoritatii diviziilor companiei.
Siemens lucreaza in acelasi timp la oferta publica initiala a diviziei sale VDO. Loescher va trebui sa finalizeze integrarea achizitiilor realizate de Kleinfeld si sa reduca in continuare costurile cu forta de munca in Germania, unde se afla 38% din angajatii companiei.
"Siemens va trebui sa devina mai rapida, mai puternic concentrata si mai putin complexa", au declarat oficialii companiei. "Obiectivele lui Kleinfeld vor constitui in continuare punctele de baza ale strategiei de dezvoltare a companiei in urmatorii ani", au adaugat ei.

Cine pleaca: Klaus Kleinfeld

A obtinut un MBA la Universitatea dintre Goettingen, Germania, in 1982, urmat de un Ph.D. in Management Strategic de la Universitatea din Wuerzburg, Germania, in 1992.
A venit la Siemens in 1987.
S-a ocupat de regiunea nord-americana ca presedinte si CEO al Siemens Corporation intre 2002-2003.
A devenit presedinte si CEO Siemens pe 27 ianuarie, 2005, fiind al 11-lea CEO al companiei din istoria de 159 de ani a acesteia.
In urma scandalului in care a fost implicat Siemens, a decis sa demisioneze, pe 25 aprilie, la mai putin de o saptamana dupa ce presedintele Heinrich von Pierer hotarase sa se retraga.

Cine vine: Peter Loescher

Loescher s-a nascut in Villach, Austria, pe 17 septembrie 1957.
A studiat economia in cadrul Vienna University si Chinese University of Hong Kong.
Cu un MBA Harvard Business School, Loescher a lucrat in cea mai mare parte a carierei sale in sectorul farmaceutic.
Intre anii 1988-2000 a lucrat pentru producatorul german de medicamente Hoechst, conducand dupa aceea divizia de biostiinte a General Electric.
In aprilie 2006 devine presedinte al diviziei Global Human Health a companiei americane Merck.
Din aceasta pozitie, Loescher a avut in subordine 35.000 de angajati, fiind responsabil cu activitatile globale de marketing si vanzari in cadrul celui de-al treilea mare producator american de medicamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO