Business Internaţional

Preşedintele exilat al Ucrainei: Mă voi întoarce curând în Kiev

Preşedintele exilat al Ucrainei: Mă voi întoarce...

Autor: Iuliana Enache

11.03.2014, 12:22 1085

Viktor Ianukovici a declarat marţi că este "preşedintele legitim al Ucrainei" şi a asigurat că se va întoarce în curând la Kiev, într-o conferinţă susţinută la Rostov-pe-Don, în Rusia, relatează AFP.

"Imediat ce vor permite circumstanţele - sunt sigur că nu trebuie să mai aştept mult - voi reveni cu siguranţă la Kiev", a declarat preşedintele demis în februarie, după trei luni de manifestaţii soldate cu circa 100 de morţi.

"Vreau să amintesc că rămân preşedintele legitim al Ucrainei şi şeful armatei", a adăugat el.

"Mă adresez comunităţii internaţionale: nimeni nu are dreptul de a susţine o lovitură de stat", a declarat Ianukovici, calificând noua putere prooccidentală drept o "clică" formată din "ultranaţionalişti şi neofascişti".

El nu s-a referit la referendumul prevăzut pentru duminică pentru ralierea Crimeei la Rusia şi chiar a părut în discordanţă cu poziţia rusă.

"Actele voastre au avut drept consecinţă detaşarea Crimeei, faptul că chiar sub ameninţarea armelor populaţia din sud-est (majoritar rusofonă) cere să fie respectată şi să i se respecte drepturile", a declarat el, adresându-se noii puteri.

"Vom depăşi aceste tulburări (...). Ţara va reacţiona şi îşi va regăsi unitatea", a declarat el, în timp ce conducerea rusă, care a trimis mii de persoane în Crimeea, a părut să sprijine perspectiva unei divizări a ţării şi a declarat că Ianukovici nu mai are un viitor politic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO