Business Internaţional

Vin japonezii: Vision Fund, fondul de 100 mld. dolari care schimbă regulile de investiţii şi transformă lumea tech

Vin japonezii: Vision Fund, fondul de 100 mld. dolari...

Autor: Catalina Apostoiu

21.06.2018, 00:04 782

Înclinaţia către pariuri pe idei nedemonstrate l-a transformat pe fondatorul SoftBank, Masayoshi Son, într-unul dintre cei mai importanţi, dar şi mai controversaţi, investitori tech, scrie Financial Times.

Iar Rajeev Misra, fost director Deutsche Bank, i-a oferit lui Son mij­loacele de a-şi îndeplini ambiţiile.

Cei doi au creat un fond de 100 miliarde de dolari, cel mai mare pool privat de bani strâns vreodată, care a plasat SoftBank în centrul activităţii de încheiere de afaceri în toate colţurile lumii. Aşa-numitul SoftBank Vision Fund i-a permis lui Son să devanseze un club exclusiv de firme cu capital de risc în principal din Silicon Valley, ceva de neimaginat cu numai câţiva ani în urmă. SoftBank concurează acum cu giganţi tech din SUA şi China pentru cele mai râvnite start-up-uri.

SoftBank transformă între timp relaţia dintre sectorul tech şi pieţele de capital. Într-o perioadă în care start-up-urile sunt înclinate să rămână private cât mai mult timp posibil, SoftBank permite companiilor din portofoliul său să urmărească creşterea fără a se teme de banii cheltuiţi. Unii susţin chiar că „SoftBank a înlocuit IPO-ul“. În Silicon Valley, investitorii se întreabă dacă SoftBank nu-şi alimentează oare propria bulă, turnând cash într-un sector care abundă deja în capital. Unii avertizează în legătură cu un comportament care aduce în minte crahul dotcom. Alţii merg şi mai departe, spunând că investiţiile lui Son se bazează pe prezumţia naivă că pieţele vor merge întotdeauna în sus. „Este atât de optimism, încât crede că tot ce cumpără va avea succes“, spune un fost consultant.

Seria de achiziţii este spectaculoasă. În ultimii doi ani, SoftBank a pompat zeci de miliarde în companii aflate pe pierdere.

Această reţea de cel puţin 31 de participaţii majoritare se înscrie în strategia grupului potrivit căreia volumul uriaş de date care pot fi strânse îi va permite lui Sun să influenţeze multiple industrii fără ca SoftBank să fie nevoită să administreze companiile individuale.

„Strategia priveşte crearea unui consorţiu de companii care pot susţine creşterea SoftBank pe următorii 300 de ani“, se laudă Son.

În centrul viziunii sale se află Arm Holdings, o companie britanică de design de cipuri. Son crede că tehnologia Arm va fi peste tot la nivel mondial. Totuţi, tranzacţia ce a implicat Arm evidenţiază ceea ce unii consideră drept vulnerabilitatea principală a SoftBank, nivelul ridicat de datorii şi leverage.

După tranzacţia cu Arm în 2016, Son a decis că trebuie să meargă şi mai departe. Mirsa a reuşit să-i obţină lui Son o audienţă la puternicul prinţ saudit Mohammed bin Salman. La numai câteva săptămâni după aceea, prinţul s-a angajat să investească 45 mld $ în Vision Fund.

Misra a adoptat o abordare neortodoxă faţă de Vision Fund. În loc să recurgă la Silicon Valley, acesta a cooptat foşti colegi de la Deutsche Bank şi din alte colţuri ale lumii financiare.

„Ceea ce este demn de remarcat este că cel mai mare fond din lume pentru tehnologie nu este condus de persoane pricepute în ale tehnologiei“, spune o persoană cu strânse legături cu fondul.

Structura Vision Fund, care diferă de cea a aproape oricărui alt fond cu capital de risc sau de private equity, a fost gândită în întregime de Misra. În loc să primească pachete de acţiuni, toţi susţinătorii externi primesc 62% sub formă de unităţi preferenţiale cu un cupon de 7%. Numai SoftBank deţine un pachet complet de acţiuni, ceea ce înseamnă că firma va avea cel mai mult de câştigat de pe urma succesului fondului.

Angajaţii descriu o cultură cu o supervizare limitată unde sunt îndemnaţi să vâneze oportunităţi de investiţii.

„E ca în Vestul Sălbatic acolo“, spune o persoană care a lucrat cu echipe ale SoftBank şi Vision Fund. „Totul pare gândit pentru viteză maximă. Există doar o presiune pentru încheierea afacerilor. Există o concurenţă dură între diferitele echipe, totul se mişcă incredibil de rapidÖ dar nu există genul de sisteme la care te-ai aştepta pentru formalizare“.

Dimensiunea uriaşă şi ritmul ameţitor al Vision Fund au restârnit temeri în rândul acţionarilor SoftBank cu privire la guvernanţă. Son, nemulţumit de nivelul ridicat al scurgerilor de informaţii din interiorul companiei, a angajat o firmă să revizuiască comunicarea la nivelul staffului.

Analişti Goldman Dachs avertizează că Vision Fund s-ar putea transforma într-o „mare cutie neagră“. Son nu este îngrijorat, însă, atrăgând atenţia asupra recentelor sale succese.

Rezultatele sunt „prea bune“, se laudă acesta, în aşa măsură, încât acesta se gândeşte deja la „Vision Fund II“. Însă acesta ignoră faptul că SoftBank a avut dificultate în a atrage ultimii 7 miliarde de dolari pentru ca fondul iniţial să ajungă la 100 miliarde. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO