Business Internaţional

Vin zile negre pentru bancherii americani

16.03.2010, 23:07 14

Propunerea de reformare din temelii a pietelor financiaresustinuta de presedintele Barack Obama a ajuns in Senatul american,unde urmeaza sa fie dezbatuta. Daca va fi aprobata in formaactuala, noua legislatie va da o lovitura grea colosilor de pe WallStreet.

Masurile cuprind prevederi prin care profiturile bancilor vor fistrict controlate, cerintele de capital vor fi mai mari, iarpachetele de plati acordate executivilor trebuie aduse la valorirezonabile, scrie The Wall Street Journal.

Daca proiectul se va transforma in lege, aproape toate produselefinanciare vor intra sub stricta supraveghere a guvernului. Marilebanci vor fi supravegheate de procurori, iar autoritatile ar aveaputerea de a diviza institutiile mari, solide, ca ultima solutiedaca acestea ar pune in pericol economia generala. Proiectul nubeneficiaza deocamdata de sprijinul republicanilor.

Proiectul de lege, avansat in Senat de presedintele ComitetuluiBancar, Christopher Dodd, va genera castigatori si perdanti. Dintrecastigatori, bancile mici vor fi capabile financiar sa concureze,poate pentru prima data, cu marile companii care vor avea in fatanoi restrictii legate de capital, complexitate si dimensiuni. Bancacentrala (Fed) si FDIC vor avea atributii redefinite si in multemoduri sporite. Pe de alta parte, marile companii financiare vor finevoite sa contribuie in cadrul unui fond de 50 de miliarde dedolari pentru acoperirea costurilor prabusirii unor firmefinanciare.

Masuri drastice

  • Aproape toate produsele financiare vor intra sub strictasupraveghere a guvernului.
  • Marile banci vor intra sub supravegherea procurorilor.
  • Autoritatile vor avea puterea de a diviza institutii mari dacaacestea ar pune in pericol economia.
  • Banca centrala (Fed) si FDIC vor avea atributii redefinite siin multe moduri sporite.
  • Va fi creata o noua agentie de protectie a consumatorilor incadrul Fed.
  • Se va forma un consiliu de noua membri responsabil pentrustabilitatea financiara.
  • Se vor limita implicarea bancilor in operatiuni detranzactionare in nume propriu si investitiile realizate in fonduride hedging si private equity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO