Business Internaţional

Vine furtuna pentru a doua cea mai mare economie lumii: Economia Chinei a crescut cu numai 3% în 2022, cu mult sub ţinta guvernului, după ce pandemia a apăsat frâna la maximum

Vine furtuna pentru a doua cea mai mare economie lumii:...

Autor: Dorin Oancea

17.01.2023, 09:06 6127

Economia Chinei a crescut cu 3% în 2022, cu mult sub obiectivul guvernului, potrivit Biroului Naţional de Statistică al ţării, citat de CNN.

De asemenea, economia are una dintre cele mai slabe performanţe din aproape jumătate de secol.

Dar creşterea economică s-a majorat cu 2,9% în trimestrul al patrulea, peste aşteptările pieţei. Un sondaj Reuters realizat în rândul economiştilor estimase anterior o expansiune de doar 1,8%.

"Economia Chinei a atins probabil punctul minim în decembrie", a declarat Zhiwei Zhang, preşedinte şi economist şef la Pinpoint Asset Management. "Pentru multe oraşe din China, vârful primului val [de Covidă] probabil a trecut deja. Indicatorii relevanţi, cum ar fi indicele de congestionare a traficului, şi-au revenit puternic în ianuarie."

Biroul de statistică a dezvăluit, de asemenea, că populaţia Chinei s-a redus. Ţara avea 1,4118 miliarde de locuitori în 2022, faţă de 1,4126 miliarde în 2021. Analiştii au spus că declinul a fost primul din 1961.

"Populaţia va avea probabil o tendinţă de scădere de aici în următorii ani. Acest lucru este foarte important, cu implicaţii asupra creşterii potenţiale şi a cererii interne", a declarat Zhang.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO