Business Internaţional

Vinul din Europa, intre etanol si retehnologizare

03.07.2006, 14:56 18

Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca "antidotul" industriei vinului pentru a se evita situatia ca importurile principalilor producatori si consumatori de sortimente, precum Rioja, Chablis sau Tokai, sa depaseasca exporturile, este de parere comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel.
Fara masurile recomandate de Comisia Europeana, surplusul de recolta va forma un "lac" de vin echivalent al 15% din productia pe 2010, aproape dublu fata de valoarea curenta. Cauzele problemei sunt reprezentate de consumul UE care scade cu 75 mil. litri pe an si exporturile competitorilor din Statele Unite, Australia si Chile care au crescut de 19 ori in ultimii 15 ani, relateaza Bloomberg.
Competitorii producatorilor de vin europeni ne "sufla in ceafa", a declarat Fischer Boel in fata Parlamentului European de la Bruxelles. "Semnalele sunt tot mai ingrijoratoare si am putea ajunge la punctul in care importurile ar putea depasi exporturile."
Pentru a sustine castigurile producatorilor, UE, care produce si consuma aproximativ 60% din productia mondiala de vin, a distilat in medie 10% din productia anuala incepand cu anul 2000, transformand-o in alcool industrial sau dezinfectant. De asemenea, a despagubit fermierii pentru distrugerea a jumatate de milion de hectare de vita de vie in ultimii 15 ani.
Comisia a somat guvernele sa aprobe planurile de majorare a bugetului pentru vin de 1,3 mld. euro din regiune, inclusiv plata fermierilor cu 2,4 mld. euro in urmatorii cinci ani pentru distrugerea a 400.000 de hectare de vita de vie.
La inceputul lunii, UE a fost de acord sa plateasca Frantei si Italiei pentru transformarea a 560 mil. litri de surplus de vin in combustibil sau dezinfectant pentru a pastra preturile din regiune la un nivel competitiv. Programele de distilare au costat 512 mil. euro in 2004 - peste 40% din bugetul total alocat vinului.
Din UE s-au exportat in 2004 aproape 1,4 mld. litri de vin, in valoare de aproximativ 4,5 mld. euro, cu doar 200.000 de litri mai mult fata de 1996.
"A venit timpul sa nu ne mai rezumam la constatarea simptomelor problemelor noastre, an de an", a declarat Fischer Boel, referindu-se la masurile de distilare, care produc etanol. "A venit timpul sa descoperim antidotul."
In timp ce asa-zisa criza a distilarii produce de asemenea etanol, o asemenea politica este ineficienta din cauza costurilor implicate, a declarat aceasta. "Chiar daca sunt pentru producerea de etanol, obtinerea din vin este de departe cea mai costisitoare metoda de fabricare si, o metoda ridicola de cheltuire a banilor de la contribuabili", a declarat Fischer Boel intr-o conferinta.
"Pentru a mentine competitivitatea europeana, este necesar mai mult decat un plan social pentru distrugerea vitei de vie", a declarat Christian Paly, presedintele CNAOC, o uniune a producatorilor de vin. UE trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a-si promova produsele, iar cele doua grupuri "regreta incoerenta si lipsa dinamismului" din aceste propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO