Business Internaţional

Violenţele din Ucraina lovesc pieţele emergente, cu scăderi importante pentru forintul unguresc

Violenţele din Ucraina lovesc pieţele emergente, cu...

Autor: Vlad Popescu

19.02.2014, 15:42 598

Bursele şi monedele din pieţele emergente înregistrează scăderi importante miercuri, cu o depreciere de 0,7% a forintului unguresc, pe fondul ciocnirilor dure dintre protestatari şi forţele de ordine la Kiev şi protestelor violente din Thailanda, transmite Bloomberg.

Grivna ucraineană s-a depreciat miercuri cu 1% faţă de dolar, după ce scăzute, de la începutul anului şi până marţi, cu 7,4%. Dolarul se tranzacţionează la maximul ultmiilor 5 ani pe piaţa ucraineană.

Rubla rusească a scăzut pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv. Bahtul thailandez este în coborâre cu 0,3%.

Violenţele din noaptea de marţi spre miercuri de la Kiev s-au soldat cu peste 20 de morţi şi sute de răniţi în rândul protestatarilor, care cer demisia guvernului, alegeri anticipate şi revizuirea constituţiei. Manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici.

La Bangkok, ciocnirile dintre protestatarii care cer demisia premierului şi forţele de ordine s-au soldat cu cinci morţi.

Forintul unguresc a coborât miercuri cu aproape 1% faţă de euro, cea mai puternică scădere în rândul statelor UE cu economii emergente din Europa Centrală şi de Est, după ce banca centrală de la Budapesta a continuat ciclul de relaxare a polticii monetare, coborând dobânda cheie cu 0,15 puncte procentuale, de la 2,85% la 2,7%.

Mai mult de jumãtate din acţiunile din componenta indicelui MSCI Emerging Markets al burselor din statele emergente înregistrează scăderi. Indicele a pierdut 4,4% de la începutul acestui an, faţă de un declin de numai 0,1% pentru indicele global MSCI World.

Bursa de la Kiev afişează un declin de peste 4% în jurul orei 14:00, după ce a închis marţi în coborâre cu 4,2%.

Au fost afectate şi bursele din Turcia şi Dubai, care înregistrează scăderi de 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO