Business Internaţional

Vladimir Putin: Cinci motive pentru anexarea Crimeei

Vladimir Putin: Cinci motive pentru anexarea Crimeei

Autor: Daniela Stoican

22.03.2014, 09:46 3358

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat cinci motive pentru anexarea Crimeei în discursul ţinut cu ocazia semnării tratatului de anexare, scrie The Wall Street Journal.

1. Realipirea Crimeei la Rusia repară o greşeală istorică

Transferul către Ucraina a autorităţii asupra Crimeei în 1954 a fost o încălcare a legii sovietice, spune Putin, iar reintegrarea peninsulei în Rusia vine să corecteze această greşeală. Putin a spus că atunci când liderul sovietic Nikita Hruşciov a predat controlul Crimeei către Ucraina, nimeni nu s-a aşteptat ca Uniunea Sovietică să se destrame, iar Crimeea a fost dată “ca un sac de cartofi”.

2. Crimeea trebuie să facă parte dintr-un stat puternic şi stabil

Putin a declarat că nu există nicio autoritate legitimă în Ucraina, ceea ce îi pune în pericol pe locuitorii din regiunea dominată de etnicii ruşi. El a spus că Rusia are responsabilitatea de a-şi apăra “compatrioţii”. În plus, a mai spus el, rezultatul referendumului din weekend, în care o majoritate covârşitoare a locuitorilor din Crimeea au votat pentru separarea de Ucraina şi alipirea la Rusia, este dovada că aceasta a fost voinţa poporului. Putin a dat drept exemplu de precedent istoric separarea regiunii Kosovo de Serbia.

3. Rusia nu intenţionează să preia controlul asupra altor părţi din Ucraina

Deşi a masat trupe ruseşti de-a lungul graniţei cu Ucraina, Putin a spus că Rusia nu are nicio intenţie de a prelua controlul asupra altor teritorii din estul Ucrainei. În ultimele zile Rusia şi-a exprimat îngrijorarea privind instabilitatea din estul Ucrainei, o regiune majoritar rusofonă, unde demonstraţiile pro-ruse şi pro-ucrainene s-au încheiat cu conflicte între cele două tabere. Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia că a trimis provocatori în Ucraina pentru a face probleme.

4. Vestul a depăşit limita prin susţinerea noului guvern de la Kiev

Putin a acuzat puterile vestice de ipocrizie pentru că susţin noul guvern de la Kiev, regim despre care el spune că a preluat ilegal puterea în februarie. Preluarea puterii printr-o lovitură de stat, spune Putin, invalidează argumentul că ocuparea Crimeei de către Rusia şi referendumul vizând secesiunea sunt ilegale. Vestul nu recunoaşte rezultatele votului şi îl consideră ilegitim.

5. Rusia nu se teme de sancţiuni

Sancţiunile nu foarte aspre decise luni de Vest împotriva unui număr redus de oficiali din guvernul rus nu afectează Rusia, a spus Putin. Mulţi dintre oficialii vizaţi au luat în râs anunţul îngheţării activelor şi al interzicerii vizelor de călătorie, spunând că nu au active în afara ţării, aşa că sancţiunile nu vor avea prea mare efect.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO