Business Internaţional

Vodafone, in centrul atentiei pe bursele europene

Vodafone, in centrul atentiei pe bursele europene
06.06.2007, 18:29 25

Bursele europene au crescut pe fondul zvonurilor de achizitii care au dinamizat industria telecomunicatiilor, iar analistii de la banca de investitii Merrill Lynch au sfatuit investitorii sa cumpere actiuni ale asiguratorilor britanici, scrie Bloomberg.
Cotatia actiunilor Vodafone Group a crescut dupa ce publicatia The Wall Street Journal a anuntat ca compania
s-ar putea diviza, alimentand astfel zvonurile unor posibile preluari. Actiunile companiilor Standard Life si Old Mutual au avansat dupa ce Merrill Lynch a facut recomandari asupra ambelor companii.
Actiunile Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, au urcat cu 0,7%. Compania Vodafone ar putea valora mai mult in varianta divizata, compania AT&T sau un grup de fonduri de investitii fiind interesate de o eventuala achizitie.
"Actiunile vor performa bine. Tendinta de achizitii si fuziuni va continua in Europa", spune Toby Nangle, manager la Baring Investment Service din Londra.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut in urma cu doua zile, punand capat unui avans care a adus indicele la cele mai ridicate cote de dupa septembrie 2000. Indicele Stoxx 600 a castigat 0,1%, pana la 399, 29 puncte pe bursa de la Londra.
Indicele Stoxx 50 a urcat cu 0,1 procente, in timp ce Euro Stoxx 50, indice care masoara economiile celor 13 natiuni din zona euro, a crescut cu mai putin de 0,1%.
Bursele central-europene au urmat tendinta de crestere, actiunile PKN Orlen, cea mai mare companie petroliera din Polonia, si actiunile OTP Bank, cea mai mare banca ungara, conducand in topul cresterilor. Indicele NTX care cuprinde 30 de companii din regiune a crescut cu 0,4% pana la 1994,27 puncte pe bursa de la Viena. Indicele BUX al Ungariei a urcat cu 0,6 procente, in timp ce indicele polonez WIG20 a crescut cu 0,8%. Indicele austriac ATX a scazut cu 0,2 procente.

Zlotul, in declin

Zlotul, moneda nationala a Poloniei s-a depreciat in raport cu euro, punand capat unei cresteri de trei zile, pe fondul cresterii gradului de risc al pietelor emergente. Zlotul polonez, alaturi de alte monede ale pietelor emergente, a inregistrat un declin, in conditiile in care recentul declin al bursei chineze i-a facut pe investitori sa se retraga de pe pietele emergente. Zlotul a scazut la 3,806 zloti/euro ieri dimineata la Varsovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO