Business Internaţional

Vodca si bancile, retete de succes in Rusia

24.09.2007, 21:05 16

Omul de afaceri rus Roustam Tariko si-a uimit colaboratorii in clipa in care a ales sa foloseasca numele brandului de vodca Standard si pentru banca pe care urma sa o infiinteze. Dar ceea ce parea o alegere bizara la acel moment a devenit o afacere infloritoare, scrie International Herald Tribune.
Russian Standard Bank, infiintata in 2000, este acum una dintre primele trei cele mai profitabile banci din Rusia si cea mai mare banca specializata pe consumer finance, conform firmei de rating Standard & Poor's. "Afacerile cu vodca sunt excelente, dar afacerile cu credite sunt si mai si", este de parere Al Breach, strateg in cadrul bancii UBS.
Cercetarile de piata intreprinse de Tariko la vremea respectiva aratau ca rusii apreciau destul brandul de vodca pentru a folosi numele in cazul unei banci. Aceste cercetari arata diferenta mare dintre pietele de desfacere din Rusia si pietele occidentale, unde numele unei banci nu ar fi niciodata asociat unui brand de vodca.
Datorita dezvoltarii economice rapide din ultimul timp, se prevede o crestere masiva a numarului creditelor. Anul acesta Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 7%, fiind al noualea an la rand cand economia creste cu peste 7%, iar UBS prevede o crestere anuala intre 7% si 8% in urmatorii zece ani.
Creditele de tip retail reprezinta numai 10% din PIB in Rusia, ceea ce ofera o idee despre potentialul pietei rusesti. In majoritatea tarilor dezvoltate acest sector depaseste 100% din valoarea PIB-ului.
Principalele afaceri ale Russian Standard sunt cele cu carti de credit, unde detine doua treimi din piata, si imprumuturile acordate in magazine (consumer finance), unde grupul detine 40% din piata. De asemenea, banca a introdus pentru prima oara pe piata rusa creditele personale rapide, in cazul carora tranzactiile dureaza numai 15 minute.
Dimitri Levin, CEO la Russian Standard, a declarat ca au vazut o oportunitate pentru ca "nu era nimeni pe aceasta piata". In 2000, bancile straine erau inca in convalescenta dupa criza care a lovit piata rusa in 1998, in timp ce la bancile de stat dura o saptamana sa iei un credit cat de mic, iar majoritatea bancilor erau mai mult interesate de depozite decat de imprumuturi.
Mediul bancar s-a schimbat intre timp, iar analistii se asteapta la o depreciere a actiunilor Russian Standard din cauza concurentei tot mai mari. Practici ca adaugarea de comisioane ascunse la imprumuturi sunt acum interzise de catre autoritatile financiare. Tariko, care detine aproape in totalitate Russian Standard, este de parere ca aceste masuri il vor avantaja. "Cred ca piata imprumuturilor va deveni mai profesionalizata, mai transparenta, dobanzile vor scadea, iar produsele cu risc crescut vor disparea. Ma astept la vesti bune in curand, deoarece operatorii mai mici urmeaza sa iasa de pe piata. Toate aceste lucruri sunt benefice pentru Russian Standard", a declarat Tariko.
Banca a infiintat si o divizie de private banking, numita dupa cel mai cunoscut produs al brandului de vodca, Imperia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO