Business Internaţional

Volkswagen a raportat un profit de 6 mld. euro cand rivalii americani pierdeau zeci de miliarde de dolari

03.03.2009, 17:58 17

Volkswagen a anuntat o diminuare cu 20% a profitului in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, incheind anul in spirit negativ, dupa ce debutase in forta, scrie Wall Street Journal. 

La nivel anual, in 2008 veniturile din vanzari ale companiei au crescut cu 4,5%, pana la 113,8 mld. euro, ducand profitul la 6,3 mld. euro, in crestere cu 3% fata de anul precedent.
"Ne-am atins tinta, si chiar am depasit rezultatele record din 2007 in pofida conditiilor mai dure de pe piata", a declarat Martin Winterkorn, presedintele boardului de conducere al Volkswagen.
"Vanzarile grupului vor fi mai slabe in 2009 fata de anul precedent, in principal din cauza declinului volumului de automobile vandute", considera sefii VW. "In conditiile in care piata auto a intrat in 2009 cu stangul, veniturile nu vor atinge nivelurile ridicate de anul trecut."
Cresterea costurilor de refinantare si inrautatirea conditiilor economice de pe pietele companiei, care va rezulta in scaderea cererii pe aceste piete, sunt alti factori ce isi vor face simtita influenta in mod negativ. Volatilitatea crescuta a pietelor nu permite companiei sa faca previziuni valide pentru anul fiscal 2009.
"Anul curent ramane unul extrem de dificil pentru intreaga industrie auto. Noi tintim sa evoluam mai bine decat piata in ansamblul sau", a marturisit Winterkorn. "Forta grupului nostru multi-brand reprezinta asul din maneca. Volkswagen are masinile potrivite la momentul potrivit", a adaugat acesta.
Criza economica actuala a fost motivul pentru care producatorul a estimat un an 2009 mai slab atat din punct de vedere al castigurilor, cat si al numarului de vehicule vandute.
"In conditiile in care piata auto a intrat in 2009 cu stangul, veniturile nu vor atinge nivelurile ridicate de anul trecut", a anuntat compania germana.
Rezultatele anuale postate de compania auto sunt vizibil mai slabe decat cele din primele noua luni ale lui 2008, indicand o contractare a activitatii pietei auto in ultima parte a anului.
In ultimele trei luni ale anului trecut, profitul VW a scazut cu 20%, pana la aproximativ 963 mil. euro, in timp ce profitul operational a inregistrat un declin de 25%, pana la aproximativ 1,4 mld. euro. Nici numarul de vehicule livrate nu a evoluat in sens pozitiv, acesta scazand cu 7%, pana la 1,46 mil. vehicule, potrivit datelor din raport. Veniturile au inregistrat o majorare usoara, pana la 28,4 mld. euro.
Contractarea profitului companiei in cel de-al patrulea trimestru ilustreaza directia de mers a cifrelor tuturor companiilor din industrie, care se indreapta catre pierderi masive. In ultimele saptamani, Toyota Motor a raportat o pierdere trimestriala de 1,8 mld. dolari (1,4 mld. euro) pentru lunile octombrie-decembrie. General Motors a inregistrat pierderi de 9,6 mld. dolari (7,6 mld. euro) in trimestrul incheiat la 31 decembrie. Nici Ford nu a facut nota discordanta, postand pierderi de 5,2 mld. dolari (4,1 mld. euro) in aceeasi perioada a anului.
Separat, actionarul majoritar al Volkswagen, Porsche, a anuntat ca veniturile pentru prima jumatate a anului fiscal au inregistrat un declin de 13%, insa profitul companiei, inainte de deducerea taxelor si impozitelor, in cele sase luni incheiate la 31 decembrie ar putea urca mai sus decat cel din aceeasi perioada a anului anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO