Business Internaţional

Volvo, urmatoarea pe lista de vanzari a Ford

30.05.2007, 17:55 16

Producatorul auto Ford Motor intentioneaza sa vanda divizia Volvo, drept urmare a dificultatilor financiare prin care trece compania, BMW aratandu-se interesat de divizia suedeza de autoturisme a companiei Ford.
"Nu suntem in masura sa comentam zvonurile, avand in vedere ca decizia apartine proprietarului", a declara purtatorul de cuvant al Volvo, citat de CNN Money.
Ford a cumparat compania suedeza Volvo in 1999 si face acum parte din grupul Premier Automotive al companiei americane, care include si diviziile Jaguar si Land Rover.
Ford nu a facut publice rezultatele financiare ale divziilor sale, dar luate impreuna, diviziile de autoturisme de lux au adus in 2006 pierderi de 327 milioane de dolari (243 mil. euro).
Compania suedeza Volvo a vandut divizia de autoturisme celor de la Ford pentru 5,68 miliarde de euro (4,3 mld. euro). Vanzarea a facut parte din cadrul unui proces mai amplu de consolidare a pozitiilor pe care le ocupau in industrie producatorii de autoturisme.
Dupa incheierea tranzactiei, compania Volvo, ramasa fara cea mai mare divizie, s-a concentrat asupra produselor comerciale si operatiunilor secundare, precum producerea de camioane, autobuze, echipamente de constructii si motoare navale.
Analistii bancii de investitii Merrill Lynch au declarat ca Ford poate obtine 9 miliarde de dolari (6,69 mld. euro) din vanzarea marcilor de lux ramase in proprietatea companiei americane. In luna martie, un mogul englez al curselor, un om de afaceri din Texas si un grup de investitori din Kuweit au achizitionat de la Ford o parte din divizia Aston Martin.
Problemele Ford nu se termina aici, insa. Membrii familiei fondatoare a Ford iau in considerare posibilitatea de a vinde pachetul de actiuni detinut in cadrul companiei americane.
Unii membri ai familiei au intentionat, luna trecuta, sa angajeze banca de investitii Perella Weinberg Partners pentru consiliere in domeniul vanzarii de actiuni sau al unor strategii alternative.
Cu toate acestea, adunarea generala anuala a actionarilor companiei Ford a respins la inceputul lunii mai o propunere de limitare a actiunilor Ford clasa B, care reprezinta mai putin de 4% din totalul titlurilor, dar care confera familiei fondatoare 40% din drepturile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO