Business Internaţional

Vor aduce banii fericirea bancii Goldman Sachs? Cum va justifica SEC ajungerea la o intelegere

Vor aduce banii fericirea bancii Goldman Sachs? Cum va justifica SEC ajungerea la o intelegere
22.05.2010, 10:06 24

Analistii se asteapta ca Goldman Sachs Group sa plateasca 1miliard de dolari sau chiar mai mult pentru a ajunge la ointelegere cu autoritatea de supraveghere a pietelor de capitalSecurities and Exchange Commission (SEC), scrie Bloomberg.

Autoritatea a dat in judecata banca de investitii pentru fraudadupa ce o ancheta a aratat ca banca a vandut clientilor saiobligatiuni ipotecare in colaborare cu o firma de hedging care apoia pariat impotriva acestor instrumente.

Ramane insa de vazut in ce masura tribunalul va fi de acord cuintelegerea, SEC trebuind "sa ofere o buna explicatie sijustificare a cifrei la care s-a ajuns", conform unui fost avocatal SEC, Donald Langevoort.

Tribunalul poate hotari sa nu aprobe o astfel de intelegere, asacum s-a intamplat in cazul SEC vs Bank of America, cand, inseptembrie 2009, judecatorul Jed Rakoff a decis sa se opuna unuiacord de 33 milioane dolari intre SEC si Bank of America,considerand ca SEC nu a reusit sa explice cum a ajuns la aceastacifra.

Cifra de un miliard de dolari va fi greu de sustinut de catreSEC tinand cont ca este dublu fata de orice intelegere stabilita devreo firma de pe Wall Street ca parte a unei intelegeri civile cuautoritatile.

Conform reglementarilor de pe piata obligatiunilor, SEC poateimpune o amenda de maxim 15 milioane de dolari pentru a rezolvaorice acuzatii de frauda. Cu toate acestea, formula de calcula afost ignorata in multe cazuri, SEC cautand sa obtina mai mult de lafirmele vazute de contribuabilii americani drept avide de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO