Business Internaţional

Vulturii de pe Wall Street sunt in cautare de noi prazi

09.04.2008, 15:31 18

Cu aproape doua secole in urma, intr-o perioada puternic marcata de razboaiele napoleniene, unul din membrii dinastiei de bancheri Rothschild declara ca cel mai bun moment pentru a investi este acela in care "sangele curge in strada". Acum insa, cand cerneala rosie curge pe Wall Street, "mostenitorii" acestei dinastii - adica bancherii, traderii, administratorii fondurilor de hedging si proprietarii vehiculelor de investitii - incearca sa profite de pe urma actualei crize financiare, scrie International Herald Tribune.
Acesti oportunisti ai pietei - vulturii in varianta Wall Street-ului - si-au lansat deja atacul. Ei au inceput sa achizitioneze drepturile asupra ipotecilor consumatorilor aflati in dificultate sau chiar companii care par sa nu mai aiba alta optiune decat falimentul. Iar principala caracteristica a unei asemenea operatiuni este aceea ca investitorii incearca sa obtina un pret cat mai mic.
O parte a acestor investitori au cheltuit in ultima vreme peste 450 mil. dolari pentru a achizitiona active detinute de Thornburg Mortgage, unul dintre creditorii cel mai grav afectati de criza subprime. Altii, in schimb, se indreapta spre instrumentele financiare derivate sau spre creditele auto.
Un fost executiv al Countrywide Financial, unul dintre creditorii care au renuntat la operatiunile de pe segmentul ipotecar dupa declansarea crizei subprime, a creat recent o companie al carei principal obiect de activitate este tocmai achizitionarea drepturilor asupra ipotecilor. In acelasi timp, oficialii fondului de hedging Blackstone Group au strans de la investitori aproape 11 mld. euro, bani care vor fi folositi pentru achizitii pe piata imobiliara.
Filosofia dupa care se ghideaza vulturii Wall Streetului este una destul de simpla: unii oameni au inceput sa confunde o situatie favorabila cu una nefavorabila, iar in aceste conditii preturile au coborat la un minim record.
Insa oportunitatea de a efectua investitii este vizibila numai dintr-un unghi foarte restrans. Si asta, in conditiile in care atat traderii de pe Wall Street, cat si investitorii din Asia si Orientul Mijlociu au pierdut miliarde de dolari in ultimele luni, grabindu-se sa anticipeze sfarsitul declinului pietei de investitii. Un exemplu in acest sens este miliardarul Joseph Lewis, care a pierdut 1,19 mld. dolari in momentul colapsului bancii americane Bear Stearns. "Singurul moment in care poti fi sigur ca declinul pietei a atins capatul este acela in care te afli deja pe celalalt versant, iar lucrurile merg in directia buna", spune Wilbur Ross, unul dintre investitorii care a facut avere achizitionand companii producatoare de otel intr-un moment in care nimeni nu parea dispus sa intreprinda o asemenea operatiune.
Insa, chiar si cu asemenea precautii, vehiculul de investitii detinut de Ross a cheltuit recent 2,6 mld. dolari pentru a achizitiona doua companii furnizoare de servicii pe piata ipotecara si un asigurator de obligatiuni. Mai mult, Ross spune ca intentioneaza sa continue aceasta strategie, in conditiile in care acum preturile pot fi foarte usor negociate.
Iar cei care urmeaza aceasta strategie nu sunt deloc putini. Atat indivizii instariti, cat si investitorii institutionali (precum fondurile de pensii) s-au lasat convinsi de vulturii de pe Wall Street, acordandu-le acestora miliarde de dolari, bani care vor urma traseul unor asemenea achizitii. "Exista in acest moment o gramada de cadavre, iar vulturii sunt pregatiti sa se infrupte din acestea", spune Andy Kessler, fost manager al unui fond de hedging. "Acesta este ciclul de pe Wall Street. In momentul in care totul se prabuseste, o mana de indivizi isteti vin si spun: lucrul acesta este foarte ieftin", a adaugat el.
Wilbur Ross planuieste deja o restructurare a segmentului creditelor ipotecare, extinzand operatiunile celor doi furnizori de servicii ipotecare pe care ii detine - Option One si o divizie a American House Mortgage. De asemenea investitorul pariaza pe o consolidare a segmentului asigurarilor de obligatiuni, unde joaca un rol important prin intermediul Assured Guaranty. Ross a achizitionat recent un pachet de actiuni Assured Guaranty, in schimbul caruia a platit 1 mld. dolari.
Totusi, unii dintre veteranii de pe Wall Street spun ca nu este momentul oportun pentru asemenea achizitii si ca vor astepta ca preturile sa coboare si mai mult. "In acest moment nu se pot incheia foarte multe tranzactii profitabile", spune David Tepper, fondatorul fondului de hedging Appaloosa Management, unul dintre principalii actionari ai producatorului de componente auto Delphi. In ceea ce priveste activele din segmentul ipotecar, Tepper spune ca "prabusirea preturilor acestora nu inseamna si ca acestea reprezinta investitii sigure". Deocamdata insa, multi investitori manifesta un "optimism ascuns" in ceea ce priveste evolutia instrumentelor financiare detinute de companiile aflate in dificultate, spune Mark Patterson, presedintele MatlinPatterson Global Advisor, care a achizitionat, in ultima perioada, active detinute de creditorul Thornburg Mortgage. In precedenta criza financiara, compania detinuta de Patterson a castigat sute de milioane de dolari dintr-o operatiune similara, dupa ce a achizitionat obligatiuni detinute de WorldCom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO