Business Internaţional

Vulturii se pregatesc sa devoreze bancile europene

25.05.2010, 23:01 22

Sistemul bancar european, in special cel spaniol, a ajuns incentrul atentiei dupa ce Banca Spaniei a decis nationalizarea uneibanci de economii, Cajasur, afectata de numarul mare de crediteimobiliare neperformante. Creditorul, cu sediul in orasul Cordobadin Spania, controlat de Biserica Romano-Catolica, a respinspropunerea de a fuziona cu Unicaja, un creditor de mai maridimensiuni, iar nationalizarea a fost ultima solutie. Cajasur esteo banca de economii cu active de circa 19 mld. euro - 0,6% dintotalul activelor din sistem - si cu 486 de filiale, care anultrecut a inregistrat o pierdere de 596 mil. euro.

Banca centrala promoveaza fuziunile intre cei 45 de creditoriregionali, care au oferit jumatate din creditele totale (454 mld.euro) si care au alimentat boom-ul ce a durat mai bine de undeceniu, pana in 2008.

Patru banci de economii spaniole, cu active de peste 135 mld.euro, planuiesc sa urmeze sfaturile bancii centrale si safuzioneze. Caja de Ahorros del Mediterraneo, Grupo Cajastur, Cajade Ahorros de Santander y Cantabria si Caha de Ahorros y Monte dePiedad de Extremadura au propus Bancii Spaniei sa formeze alcincilea cel mai mare grup financiar din Spania.

Situatia sistemului bancar din Spania a atras atentia FMI, carea cerut statului din Peninsula Iberica sa grabeasca consolidareasistemului bancar. Mai mult, fondul a cerut modificarea legilormuncii si reformarea din temelii a sistemului guvernamental depensii pentru a se evita repetarea situatiei din Grecia.

Situatia de pe pietele financiare a afectat si bancileaustriece, astfel actiunile Erste Bank, prezenta in Romania prinBCR, s-au depreciat cu 8,19% pe bursa din Viena, iar cele aleRaiffeisen, prezenta pe piata locala prin grupul cu acelasi nume,au pierdut 6,09%, pana la 32,25 euro.

Bancile europene sunt fortate sa plateasca mai mult pentrucreditele pe termen scurt in dolari comparativ cu omoloagele lordin Statele Unite si Asia, fapt ce sugereaza ca in intreaga lumecreditorii sunt ingrijorati de situatia bancilor de pe batranulcontinent, in conditiile in care problemele financiare capataamploare.

La inceputul saptamanii Libor in dolari la trei luni, ratadobanzii la care bancile se imprumuta reciproc, a crescut lanivelul maxim al ultimelor zece luni, putin peste 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO