Business Internaţional

Wael Ghonim, executivul de la Google care a reaprins flacăra revoluţiei în Egipt

Wael Ghonim, executivul de la Google care a reaprins flacăra revoluţiei în Egipt

Autor: Gabriel Razi

09.02.2011, 23:55 34

Dacă în ultimele zile protestele îşi pierduseră din vigoare, încondiţiile în care laureatul Premiului Nobel Mohamed ElBaradei aieşit din scenă, iar opoziţia s-a aşezat la masa negocierilor cuvicepreşedintele Omar Suleiman, un interviu emoţionant cu Ghonim,care a fost reţinut timp de 12 zile de poliţie, i-a scos din nou înstradă pe egipteni.

Ghonim, care ocupă funcţia de director de marketing al Googlepentru Orientul Mijlociu şi nordul Africii, este unul dintreartizanii mobilizării protestatarilor prin intermediul reţelelorsociale.

Arestat în timpul protestelor

În ultimele 12 zile, în punctul maxim al intensităţiiturbulenţelor ce aveau loc pe străzile marilor oraşe din Egipt,Ghonim s-a aflat în custodia poliţiei egiptene. El a fost eliberatde autorităţile egiptene numai după ce Google a militat pentrueliberarea lui.

Ghonim a folosit o pagină pe reţeaua de socializarea Facebook,aceasta fiind urmărită de 400.000 de egipteni, pentru a mobilizatinerii să iasă în stradă.

Pagina de Facebook, numită "Suntem toţi Khaled Said" după numeleunui om de afaceri egiptean care a murit anul trecut în custodiapoliţiei, avea rolul de la milita împotriva brutalităţilorpoliţiei, însă a jucat un rol crucial în organizareaprotestelor.

Dezvăluirile postate pe pagina de Facebook a lui Wael Ghonimdespre torturile la care erau supuşi cei anchetaţi de poliţie aufost un adevărat semnal pentru tinerii egipteni.

Directorul Google spune că în perioada de 12 zile în care s-aaflat sub custodia poliţiei a fost legat la ochi în majoritateatimpului, fiind ameninţat cu tortura, însă nefiind agresat.

"Aceasta este revoluţia tinerilor de pe Internet, aceasta adevenit ulterior revoluţia tuturor tinerilor din Egipt, pentru a setransforma în revoluţia întregului Egipt", a spus Ghonim în cadrulunuia dintre cele mai populare talk-show-uri din Egipt la puţintimp după ce a fost eliberat de poliţie.

Ghonim: Nu sunt un erou

Executivul Google spune că nu se consideră un erou pentru că întimp ce tinerii se luptau cu forţele de ordine pe străzile dinCairo, el era în siguranţă în custodia poliţiei.

"Nu sunt un erou, am dormit 12 zile. Eroi sunt cei care au fostpe străzi, care au luat parte la demonstraţii, care s-ausacrificat, care au fost bătuţi, arestaţi şi expuşi pericolelor", adeclarat Wael Ghonim.

În timpul emisiunii, Ghonim a prezentat imagini în premieră cuunii dintre protestatarii care şi-au pierdut viaţa în timpulmanifestaţiilor, acuzând autorităţile cu lacrimi în ochi.

"Lacrimile lui Ghonim au impresionat milioane de oameni şi le-auschimbat opiniile celor care încă îl susţineau pe Mubarak", a scrissite-ul masrawy.com la două ore după emisiune.

Imediat după apariţia publică a lui Wael Ghonim, 130.000 deoameni s-au alăturat paginii de Facebook "Îl deleg pe Wael Ghonimsă vorbească în numele revoluţionarilor egipteni".

Lacrimile l-au transformat în patriot

În urma interviului de la televiziunea egipteană, directorulGoogle, a căpătat imaginea de patriot, el exprimându-şi totodatăsimpatia pentru poliţiştii care l-au interogat spunând că şi eidădeau semne că îşi iubesc ţara.

"Poliţiştii erau 100% convinşi că străinii sunt în spatelemanifestaţiilor, că cineva ne manipulează şi ne finanţează. Dacăeram un trădător, aş fi stat în vila mea cu piscină din Emirate", aspus Ghonim. După eliberare, Ghonim a mers în locul unde au luatnaştere revoltele, în piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo,unde a fost primit cu simpatie de manifestanţi.

Fifi Shawqi, o egipteancă de 33 de ani, a spus că a ieşit înpiaţă alături de cele trei fiice ale sale pentru prima dată după cel-a văzut pe Ghonim la televizor

"Simt că este ca şi fiul meu, simt că toţi tinerii de aici suntca şi fiii mei", a spus Fifi Shawqi.

Google a emis un comunicat prin care a salutat eliberareadirectorului său de marketing, însă nu a făcut niciun comentariuasupra rolului său politic.

La rândul său, Ghonim a mulţumit companiei americane pentrususţinere, explicând totuşi că a minţit compania spunând că are oproblemă personală pentru a-i permite să se reîntoarcă în Egipt.

Momentan, nu este clar dacă tânărul executiv de la Google areambiţii politice importante.

Cine este Wael Ghonim

n S-a născut în 1980 în Cairo.

n Este licenţiat în ingineria calculatoarelor la Universitateadin Cairo.

n Are un MBA în marketing şi finanţe la Universitatea Americanădin Cairo.

n Între 2002 şi 2005 a fost manager de marketing şi vânzări laGawab.com, cel mai mare furnizor de servicii de e-mail din OrientulMijlociu.

n Între 2005 şi 2008 a fondat şi condus Mubasher.info, cel maimare portal financiar arab din Orientul Mijlociu.

n Între 2008 si ianuarie 2010 a fost regional product &marketing manager al Google pentru Africa de Nord şi OrientulMijlociu.

n Din ianuarie 2010 conduce divizia de marketing a Google pentruAfrica de Nord şi Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO