Business Internaţional

Wal-Mart cauta noi modalitati de a reduce costurile legate de beneficiile oferite salariatilor

28.11.2005, 16:24 21

In cadrul unui memorandum intern adresat consiliului director al Wal-Mart sunt propuse numeroase modalitati de a tine sub control cheltuielile legate de serviciile medicale si alte beneficii oferite salariatilor retailerului fara a afecta insa foarte mult reputatia acesteia, arata The New York Times.

In cadrul notei, Susan Chamber, vice-presedinte executiv ce se ocupa de beneficii in cadrul Wal-Mart, recomanda de asemenea reducerea contributiilor si atragerea de salariati mai tineri, presupusi mai sanatosi, prin oferirea de beneficii legate de educatie. In memorandum sunt exprimate temeri conform carora salariatii cu o vechime de sapte ani castiga mai mult decat cei cu o vechime de un an, dar nu sunt mai productivi.

Pentru a-i descuraja pe candidatii cu o stare precara a sanatatii, Chambers sugereaza ca Wal-Mart sa se asigure ca "toate slujbele includ o anumita activitate fizica".

In memorandum se admite ca Wal-Mart, cel mai mare retailer al lumii, a intampinat probleme in ceea ce priveste controlul beneficiilor, criticii acuzandu-l ca are o atitudine de ezitare in ceea ce priveste salariile si serviciile medicale. Chambers admite ca 46% din copiii celor 1,33 milioane de angajati americani ai Wal-Mart nu au o asigurare.

Oficialii Wal-Mart spun ca memorandumul este parte a eforturilor de mentinere sub control a costurilor legate de beneficii, care, spre dezamagirea Wall Street au crescut cu 15% pe an in medie din 2002. Asemeni celei mai mari parti a companiilor americane, Wal-Mart resimte presiunile legate de cresterea costurilor de sanatate. Planul, in cazul in care va fi aprobat, va atrage reduceri de costuri de peste un miliard de dolari pe an pana in 2011.

In cadrul unui interviu, Chambers spune ca nu se concentreaza pe reducerea costurilor, ci pe o relatie mai eficienta cu salariatii, acestora oferindu-li-se mai multe posibilitati de a alege cu privire la beneficii.

Chambers a declarat de asemenea ca a facut recomandarile respective dupa ce i-a intrebat pe salariati ce cred despre planul de beneficii.

O propunere vizeaza reducerea perioadei de timp, de la doi ani la unul singur, care trebuie sa treaca inainte ca salaratii part-time sa poata beneficia de asigurari de sanatate. O alta propunere se refera la includerea clinicilor de sanatate in cadrul magazinelor, in parte pentru a reduce numarul vizitelor costisitoare ale salariatilor la camerele de garda. Costurile legate de beneficii au crescut in cazul Wal-Mart pana la 4,2 miliarde de dolari anul trecut, de la 2,8 miliarde de dolari cu trei ani inainte, starnind ingrijorare in cadrul companiei din moment ce beneficiile reprezentau o parte in crestere din vanzari.

O schita a memorandumului a fost obtinuta de la Wal-Mart Watch, un grup non-profit, aliat cu sindicatele, ce sustine ca platile si beneficiile Wal-Mart sunt prea mici. Tracy Sefl, purtatoare de cuvant a Wal-Mart Watch, a declarat ca cineva a trimis prin email documentul catre grup luna trecuta. Intrebati in legatura cu memorandumul, oficialii Wal-Mart au oferit copia finala ce a fost trimisa boardului.

Criticat pentru faptul ca mai putin de 45% din angajatii sai beneficiaza de asigurare de sanatate, Wal-Mart a anuntat un nou plan luni ce urmareste o participare sporita la acest program, permitandu-le unor angajati sa plateasca numai 11 dolari pe luna drept prime. Unii specialisti din domeniul sanatatii au laudat acest plan, in timp ce altii l-au criticat, aratand ca angajatii full-time ai Wal-Mart ce castiga in medie 17.500 dolari pe an s-ar putea confrunta cu cheltuieli de 2.500 dolari pe an sau mai mult.

Dornic sa imbunatateasca imaginea Wal-Mart, retailerul intampinand probleme legate de extinderea sa in New York, Chicago si Los Angeles, directorul executiv al acestuia, H. Lee Scott Jr., a anuntat de asemenea un amplu plan de conservare a energiei.

Tema predominanta a memorandumului este gasirea unei metode de incetinire a ritmului de crestere a costurilor legate de beneficii fara a alimenta criticile conform carora salariile si beneficiile oferite de Wal-Mart sunt mai mici decat cele ale altor salariati americani.

Chambers a propus ca politele de asigurare de viata platite de companie sa fie reduse pana la 12.000 de dolari de la nivelul actual, egal cu castigurile anuale ale unui salariat.

Asigurarile de viata, a aratat aceasta, reprezinta "un beneficiu de o importanta redusa, ce sugereaza o oportunitate de reducere a ofertei fara un impact considerabil asupra satisfactiei asociatilor". Wal-Mart isi numeste salariatii "asociati".

Admitand ca Wal-Mart are probleme legate de imagine, Chambers scrie: "Criticii Wal-Mart pot foarte usor uza de unele aspecte ale ofertei noastre de beneficii; cu alte cuvinte, unele observatii ale criticilor nostri sunt corecte. Mai exact, oferta noastra implica costuri mari pentru familiile cu venituri mici, iar un numar considerabil din asociatii Wal-Mart si copiii acestora nu au asigurari".

Chambers arata ca 5% din salariatii Wal-Mart depind de Medicaid. Wal-Mart aloca 1,5 miliarde de dolari pe an pentru asigurarile de sanatate, echivalent cu 2.660 de dolari pe salariat asigurat.

Memorandumul, realizat impreuna cu McKinsey & Company, arata ca boardul va analiza recomandarile in luna noiembrie, dar ca principalii trei oficiali ai companiei, directorul finaniar, de human relations si vice-presedintele executiv pe probleme de ordin juridic si corporatist, "au primit recomandarile cu entuziasm".

In memorandum, Chambers se arata ingrijorata de faptul ca salariatii raman mai mult timp in cadrul companiei, ridicand costurile salariale, desi aceasta nu a mers atat de departe incat sa solicite excluderea unui numar mai mare de salariati cu vechime.

Aceasta a remarcat: "costurile legate de un asociat cu sapte ani vechime sunt cu aproape 55% mai ridicate decat cele legate de un asociat cu un an vechime, insa nu exista nici un fel de diferenta legata de productivitate".

In memorandum se remarca de asemenea faptul ca "rata imbolnavirilor salariatilor Wal-Mart este mai ridicata decat cea a restului populatiei, predominand bolile legate de obezitate. "Cei mai putin sanatosi, mai putin productivi asociati sunt mai satisfacuti de beneficiile pe care le primesc decat alte segmente si sunt mai interesati de carierele lor in cadrul Wal-Mart."

In memorandum se propune includerea de activitati fizice in cadrul tuturor slujbelor si promovarea unor conturi ce permit salariatilor sa-si directioneze contributiile catre fondurile de pensii in cazul in care acestea nu sunt in intregime cheltuite pe sanatate. Specialistii din domeniul sanatatii spun ca aceste conturi vor fi mai atractive pentru angajatii mai tineri, mai sanatosi.

"Va fi mult mai usor sa atragem si sa pastram o forta de munca mai sanatoasa decat sa schimbam comportamentul uneia existente", se spune in memorandum.

"Oamenii lor platesc din propriile buzunare banii pentru ingrijirile medicale de care au nevoie. Propunerile facute ii vor determina pe acestia si familiile lor sa amane sau sa evite sa a solicite ingrijirile de care au nevoie."

In memorandum se arata ca 38% din salariatii Wal-Mart au cheltuit mai mult de o sesime din venituri pe servicii medicale anul trecut.

Prin reducerea perioadei de timp in care salariatii part-time trebuie sa lucreze pana pot primi asigurari de sanatate, Wal-Mart incearca sa tempereze unele critici.

Una din propunerile analizate vizeaza oferirea noilor salariati a unei finantari limitate astfel incat acestia sa aiba acces la piata asigurarilor private dupa 30 de zile de la angajare inainte de a putea fi inclusi in planurile de asigurari ale Wal-Mart. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO