Business Internaţional

Wall Street Journal: Filiala Al-Qaida în Yemen se află la originea planului unor atentate antioccidentale

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

09.08.2013, 09:47 115

Ziarul, care citează un oficial american sub protecţia anonimatului, scrie că liderul Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) Nasser Al-Whaychi, care se află în Yemen, este cel care a conceput acest proiect de atentate.

Al-Zawahiri, numărul unu Al-Qaida, fostul om de încredere al lui Osama ben Laden, nu a făcut altceva decât să aprobe operaţiunea iniţiată în Yemen, potrivit conversaţiei interceptate de către serviciile americane de informaţii dintre liderul reţelei şi cel al filialei acesteia.

"Ca al-Zawahiri să aprobe un proiect este foarte diferit de a ordona el-însuşi complotul sau de a fi capabil să lanseze un atac de tipul celui de la 11 septembrie", subliniază oficialul citat de WSJ.

În cazul în care va fi confirmat, acest rol pasiv al lui al-Zawahiri în acest proiect va întări afirmaţiile preşedintelui american Barack Obama, care a apreciat miercuri că "nucleul central Al-Qaida se îndreaptă spre o înfrângere". Obama a îndemnat totodată la luarea "în serios" a unor ameninţări extremiste recente împotriva intereselor americane.

Yemenul a anunţat miercuri că a dejucat un plan Al-Qaida constând în preluarea controlului asupra unor oraşe şi instalaţii petroliere şi luării de ostatici străini. Planul a fost dejucat sâmbătă, cu două zile înainte ca membri Al-Qaida să îl pună în aplicare.

Alerta americană de securitate a antrenat închiderea, duminică, a Ambasadei Statelor Unite la Sanaa şi ale numeroase altor ţări, dar şi a unor misiuni diplomatice occidentale în capitala yemenită.

Atacuri cu avioane fără pilot, probabil americane, împotriva Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA) s-au multiplicat de la sfârşitul lui iulie în Yemen. Ultimele trei atacuri au avut loc joi şi au antrenat moartea a 12 presupuşi membri Al-Qaida, potrivit unor surse concordante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO