Business Internaţional

Wall Street pierde toate castigurile inregistrate de la realegerea lui Bush

18.04.2005, 17:51 18

La sfarsitul saptamanii trecute, Wall Street a inregistrat cel mai scazut nivel de la alegerile prezidentiale din Statele Unite din luna noiembrie a anului trecut pe fondul temerilor legate de o posibila incetinire a ritmului de crestere economica in SUA si al unui prim trimestru cu rezultate atat pozitive, cat si negative, relateaza Financial Times.

Temerile legate de posibilitatea ca economia americana, cea mai mare a lumii, sa intre intr-o noua perioa-da de crestere mai lenta s-au intensificat in contextul in care indicele privind increderea consumatorilor al Universitatii din Michigan a atins cea mai scazuta valoare din septembrie 2003.

Chiar si vestile pozitive, incluzand un declin al preturilor la petrol si date solide legate de castiguri raportate de catre companiile General Electric si Citigroup, au fost puse pe plan secund, investitorii concentrandu-si atentia asupra unor situatii mai dificile, cum ar fi cea prin care trece compania General Motors.

Indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare o scadere de 1,9 puncte procentuale pana la o valoare de 10.087,51, pierzand 420 de puncte in decurs de trei zile sau 3,6 procente in decurs de o saptamana. Aceasta a reprezentat cea mai slaba performanta inregistrata de acest indice in decurs de peste doi ani, performanta ce a contribuit la anularea intregii evolutii pozitive ce a fost inregistrata de la realegerea presedintelui american George W. Bush pe 2 noiembrie anul trecut.

Starea de neliniste s-a transmis si pe pietele de obligatiuni, care pana de curand au avut de suferit de pe urma asteptarilor conform carora o crestere economica mai solida ar implica o rata mai mare a inflatiei si rate mai mari ale dobanzii.

"Pietele trec printr-o perioada de confuzie, inregistrandu-se un declin general, cu exceptia titlurilor de trezorerie", a declarat Kingman Penniman, credit analyst in cadrul KDP Investment Advisors.

"Daca ai fi fost plecat timp de o zi sau doua si ai reveni acum, ai avea un sentiment de confuzie", a adaugat Penniman.

In acest context ar putea fi anulate oportunitatile companiilor private de a incheia operatiuni de achizitionare a unor corporatii prin utilizarea unor fonduri imprumutate, garantate cu activele corporatiilor respective. Aceste operatiuni au reprezentat o sursa importanta a activitatilor de preluare desfasurate in ultimul timp.

"Ultimele zile au fost extrem de grele in special pe pietele cu randamente ridicate", a declarat James Attwood, managing director in cadrul The Carlyle Group.

Confuzia investitorilor a fost generata de rezultatele sub asteptari legate de vanzari raportate de companiile din sectorul american de retail in decursul saptamanii trecute si de rezultatele slabe legate de castiguri inregistrate de IBM si Sun Microsystems, doi lideri ai sectorului tehnologic.

"Se pare ca intram intr-o noua perioada in care ritmul de crestere economica va fi unul lent", arata Paul Ashworth, economist in cadrul Capital Economics.

Tendinta, care a inceput cu o scadere a salariilor si vanzarilor companiilor din sectorul de retail, a cuprins intreg sectorul de business, afectand increderea consumatorilor.

Alte piete globale au avut de asemenea de suferit. Actiunile companiilor japoneze au trecut prin cea mai grea saptamana din acest an, indicele Nikkei scazand cu 4,2 puncte procentuale pana la o valoare de 11.370,69.

In Europa, actiunile tranzactionate la bursa londoneza au fost primele care au inregistrat o tendinta descendenta, incheind saptamana cu cele mai slabe rezultate din luna iulie a anului trecut.

Indicele FTSE a incheiat saptamana cu o scadere de 1,1 puncte procentuale pana la un nivel de 4.891,6, in timp ce indicele FTSE 250 a pierdut 1,3 puncte procentuale pana la nivelul de 7.072,2 puncte. Pietele emergente au asistat si ele la vanzari masive.

Indicele bursei mexicane a scazut cu 4,5 procente saptamana trecuta, inregistrand cel de-al saptelea declin saptamanal, marcand cea mai indelungata perioada descendenta din decursul ultimilor aproape sapte ani, pe fondul temerilor conform carora incetinirea ritmului de crestere economica va afecta economia acestei tari.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO