Business Internaţional

Wall Street-ul a avut rezultate mai bune in timpul democratilor

05.11.2008, 16:17 17

Din perspectiva istorica, Wall Street-ul inregistreaza rezultate mai bune in perioadele in care Statele Unite sunt conduse de presedinti democrati, si nu republicani, conform cotidianului economic francez Les Echos. Indiferent de cine ocupa Casa Alba, actiunile inregistreaza cresteri mai puternice in cea de-a doua parte a mandatului acestuia, in special in anul al treilea.

Victoria lui Barack Obama este o veste buna pentru Wall Street daca e sa credem acest lucru privitor la ciclul electoral si bursier american.
Acest fenomen ciudat, obiect de studiu de mai multe decenii, atesta fara urma de indoiala faptul ca Wall Street-ul inregistreaza rezultate mai bune in timpul mandatelor presedintilor democrati decat republicani. Diferenta de randament depaseste 9% pe an.
Crahurile din 1929 si 1987 s-au produs de exemplu in timpul administratiilor republicane, iar presedintele Nixon s-a aflat la putere in timpul celei mai prelungite perioade de scadere a pietelor inregistrata de Statele Unite, intre anii 1969 si 1974.
Dimpotriva, perioadele importante de crestere a actiunilor din anii 1960 si 1990 au survenit in timpul mandatelor presedintilor democrati (Kennedy, Johnson, Clinton). Pietele bursiere sunt in acelasi timp mai putin volatile in timpul mandatelor presedintilor democrati.
Acest ciclu electoral si bursier american nu este total independent de ciclul economic si financiar. Acesta isi poate avea sursa in preferintele si prioritatile (somaj, crestere, fiscalitate) celor doua partide in ceea ce priveste politica economica.
Acesta este de asemenea influentat de propriul ciclu al bancii centrale americane in materie de inasprire sau relaxare a politicii monetare.
In acelasi timp, pietele bursiere americane au o evolutie stranie in cea de-a doua parte a mandatului prezidential, democrat sau republican, si in special in cel de-al treilea an. Acest lucru este indeosebi valabil in cazul actiunilor cu valoare redusa.
Astfel, intre anii 1957 si 2004, acestea au avansat in medie cu 38% in cel de-al treilea an, comparativ cu o crestere de 12% in primul an si de 3,4% in cel de-al doilea. Pentru actiunile cu valori mari, cifrele sunt de 23,8%, 6,9% si respectiv 4,9%.
Aceasta performanta imbunatatita a Wall Street-ului in cea de-a doua parte a mandatelor poate fi pusa pe seama tendintei puterii de a se preocupa din ce in ce mai mult de realegerea sa pe masura ce se apropie termenul de expirare a primului mandat. Astfel, de o maniera oportunista, puterea se reorienteaza si-si modifica politica economica in favoarea cresterii economice, a ocuparii fortei de munca in scopul de a-si spori sansele de realegere. Unul din marile jocuri ale brokerilor consista in recomandarea industriilor ce pot beneficia mai mult de o presedintie republicana sau democrata. Exemple? Energia sau apararea pentru republicani. Insa "o strategie ce ar consta in privilegierea anumitor sectoare in functie de culoarea partidului aflat la putere nu ar genera nici un randament semnificativ pentru investitori", remarca cercetatorii din cadrul Massey University. Pe de alta parte, investitorii pot profita de unele anomalii ale evolutiei de pe bursa a anumitor companii, in functie de proximitatea fata de unul din cele doua partide.
 
 
Dolarul si bursele asiatice, revitalizate
Dolarul a castigat teren in fata monedei unice europene pe fondul speculatiilor potrivit carora odata cu victoria lui Barack Obama in cursa pentru Casa Alba viitoarea administratie prezidentiala va adopta masurile necesare pentru a revitaliza cea mai mare economie a lumii, scrie Bloomberg. Moneda americana s-a apreciat, de asemenea, in fata lirei sterline si a dolarului australian dupa ce mass-media americana a prezentat rezultatele votului care indicau castigarea detasata a alegerilor de catre Barack Obama, dar si faptul ca democratii au castigat cel putin cinci locuri de senator in detrimentul republicanilor. "Este o victorie la scor, ceea ce sugereaza un guvern viitor foarte stabil, care ii va permite lui Barack Obama sa-si implementeze politicile promise", a declarat Akifumi Uchida, general manager in cadrul Sumitomo Trust & Banking din Tokio. Dolarul american s-a apreciat pana la 1,2845 de unitati pentru un euro la inceputul sedintei de ieri, dupa ce in ziua alegerilor pierduse 2,6% din valoare. In acelasi timp, bursele asiatice s-au apreciat semnificativ dupa anuntarea rezultatelor scrutinului american, indicele MSCI Asia Pacific urcand la cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani. Indicele Japonez Nikkei 225 a inchis sedinta de miercuri in crestere cu 4,4%, in timp ce principalul indice al bursei din Hong Kong a castigat 5,7%. De asemenea, bursa de la New York a inchis marti in urcare cu 3-4%, la cele mai ridicate niveluri de final de sedinta inregistrate in ultima luna.
 
Casa Alba si bursa
  • Perioadele importante de crestere a actiunilor din anii 1960 si 1990 au survenit in timpul mandatelor presedintilor democrati (Kennedy, Johnson, Clinton).
  • Pietele bursiere sunt in acelasi timp mai putin volatile in timpul mandatelor presedintilor democrati.
  • Bursele americane au o evolutie stranie in cea de-a doua parte a mandatului prezidential, democrat sau republican, si in special in cel de-al treilea an.
  • Actiunile companiilor din industria energetica sau de aparare au cel mai mult de castigat cand la putere se afla un presedinte republican.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO