Business Internaţional

Warburg Pincus a vandut 28% din actiunile Zentiva

21.09.2005, 18:17 33

Fondul privat de investitii Warburg Pincus a vandut 28% din actiunile companiei farmaceutice Zentiva din Cehia, prin doua tranzactii derulate luni si marti, in valoare de 458 mil. dolari (380 mil. euro), au declarat surse apropiate situatiei.

Warburg a vandut luni o participatie de 16% detinuta la Zentiva, la pretul de 1.040 coroane cehe pentru o actiune, tranzactie care va fi finalizata la 4 octombrie, a anuntat compania ceha, fara sa dezvaluie cine sunt cumparatorii. O sursa apropiata companiei a declarat ca Warburg a vandut marti un alt pachet de 12% din actiunile Zentiva la pretul de 1.025 de coroane pentru un titlu, oferta fiind administrata de banca Merrill Lynch.

Inainte de aceste tranzactii, fondul Warburg detinea o participatie de 48% la Zentiva, cea mai mare companie farmaceutica din estul Europei.

Conducerea companiei Zentiva detine un pachet de 12% din actiunile firmei, iar directorul executiv Jiri Michal a precizat ca managerii nu au participat la vanzare.

Dealerii presupun ca firmele financiare cehe PPF si J&T ar fi putut cumpara participatii importante la Zentiva, dar reprezentantii celor doua fonduri au refuzat sa comenteze.

Actiunile Zentiva erau tranzactionate, la ora 11:40 GMT, la 1.041 coroane cehe pe unitate, cu 2,5% mai putin fata de inchiderea precedenta si sub recordul absolut de 1.117 coroane cehe atins luni, inainte ca fondul Warburg sa inceapa sa vanda.

La cursul actual al actiunilor, valoarea companiei este de 1,64 de mld. dolari, cu 114% peste valoarea avuta anul trecut, cand a avut loc o oferta publica initiala.

Recent, Zentiva a anuntat ca a ajuns la un acord cu actionarii firmei de investitii Venoma Holdings, care detine controlul asupra producatorului roman de medicamente Sicomed, pentru preluarea titlurilor Venoma in schimbul sumei de 101,96 mil. dolari.

Potrivit Sicomed, transferul titlului de proprietate asupra actiunilor Venoma va avea loc dupa indeplinirea unui numar de conditii suspensive, printre care aprobarea adunarii generale a actionarilor Zentiva, programata pentru octombrie. Producatorul roman estimeaza ca tranzactia va fi incheiata in jurul datei de 12 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO