Business Internaţional

Warren Buffett a investit 500 de milioane de dolari pe săptămână în timpul minicrizei de pe burse

Warren Buffett a investit 500 de milioane de dolari pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.09.2015, 00:03 1548

Investitorul miliardar american Warren Buffett a investit 500 de milioane de dolari pe săptămână în timpul turbulenţelor recente de pe pieţe, când indicele Dow Jones Industrial al bursei de pe Wall Street a înregistrat scăderi şi de până la 10%. Una dintre ţinte au fost acţiunile gigantului de tehnologie IBM. Acordul de 32 mld. dolari de cumpărare a Precision Castparts de către Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al lui Buffett şi una dintre cele mai puternice companii din SUA, nu l-a lăsat pe miliardar fără cash pentru alte investiţii, a afirmat „oracolul din Omaha” într-o emisiune a CNBC.

Buffett şi-a majorat periodic investiţia în IBM de când a anunţat-o public, în 2011, deşi evoluţia acţiunilor este dezamăgitoare. La sfârşitul lunii iunie, Berkshire deţinea 79,6 milioane de acţiuni IBM. Cotaţiile acestor titluri au scăzut cu 11% în ultimele trei luni şi cu 23% în ultimul an. Buffett a explicat că îşi orientează investiţiile în funcţie de perspectivele companiei din următorii 5-10 ani şi i-a încurajat pe ceilalţi investitori să gândească pe termen lung. „Cumpărăm deoarece ne place ceea ce cumpărăm prin prisma perspectivelor pe termen lung”, a spus el. 

Achiziţia producătorului de componente auto Precision Castparts de către Berkshire va fi cea mai mare din cariera lui Buffett dar nu va reprezenta o frână pentru alte achiziţii. Berkshire avea rezerve de cash de 66,6 miliarde dolari la sfârşitul trimestrului doi.

Recent, Berkshire a anunţat o investiţie de 4,5 miliarde dolari în compania de energie Phillips 66, cu toate că operaţiunile unor astfel de companii sunt erodate de prăbuşirea preţurilor petrolului. „Nu o compărăm deoarece este o companie de rafinare, nu ca pe o companie petrolieră integrată. O cumpărăm deoarece ne place compania”, a spus Buffett. Lui îi place amestecul de operaţiuni de rafinare şi de producere de chimicale pe care-l oferă Phillips 66.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO