Business Internaţional

Warren Buffett vine la cumparaturi in Europa

30.04.2008, 17:01 9

Miliardarul american Warren Buffett urmeaza sa viziteze luna viitoare patru mari orase europene pentru a se intalni cu proprietarii unor afaceri de familie, dupa ce a testat mult timp terenul de pe vechiul continent, in incercarea de a efectua o achizitie importanta in regiune, scrie Bloomberg.
In centrul acestui efort se afla Angelo Moratti, membru al familiei fondatoare a companiei energetice italiene Saras, care a confirmat deja ca in mai presedintele Berkshire Hathaway va vizita Milanul, Madridul si alte doua orase din Germania si Elvetia.
"Scopul acestei calatorii este acela de a se intalni cu familiile fondatoare ale unor mari companii europene", a declarat Moratti, vicepresedintele Saras. "Ideea dupa care se ghideaza Buffett este ca la un moment dat una dintre aceste companii va cadea in mainile sale", a adaugat el.
Buffett testeaza pietele din afara Statelor Unite ale Americii in incercarea "de a pune in functiune lichiditatile de peste 40 mld. dolari acumulate pana acum de compania sa. Iar Moratti spune ca organizeaza acest turneu al miliardarului american in cooperare cu Eitan Wertheimer, presedintele firmei israeliene Iscar Metalworking, achizitionata de Berkshire Hathaway, compania lui Buffett, in 2006, in cadrul primei achizitii efectuate de vehiculul de investitii in afara Statelor Unite.
Moratti are capacitatea de a-l ajuta pe Buffett sa incheie o serie de afaceri profitabile pe piata europeana, crede Tom Russo, de la Gardner Russo & Gardner, care administreaza active de peste 3 mld. dolari, inclusiv actiuni Berkshire. Russo spune, de asemenea, ca Buffett este subreprezentat pe piata europeana si ca va trebui sa-si dezvolte un profil in aceasta zona.
Moratti nu a dorit sa precizeze cu cine anume se va intalni Buffett, precizand doar ca "aceste persoane vor fi atent alese". Cel mai probabil acestea nu sunt pregatite sa vanda acum, dar in urmatorii cinci ani vor fi", a adaugat el.
Buffett a achizitionat Berkshire in urma cu patru decenii, reusind sa transforme compania dintr-un producator de textile aflat in faliment intr-un vehicul de investitii de 200 mld. dolari si care opereaza pe segmente din cele mai diverse. Anul acesta Buffett a reusit sa-l detroneze pe Bill Gates din fruntea clasamentului Forbes al celor mai bogati oameni din lume.
Aventura europeana a lui Buffett a inceput inca de acum sapte ani, cand Richard Santulli - fondatorul producatorului de aeronave de dimensiuni mici NetJets, companie vanduta in 1998 lui Buffett - l-a contactat pe Moratti pentru a-i aranja o intalnire miliardarului american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO