Business Internaţional

Warren Spector pleaca de la Bear Stearns cu 23 mil. $

26.11.2007, 21:35 17

Fostul presedinte al bancii de pe Wall Street Bear Stearns, Warren Spector, va putea sa pastreze actiuni si optiuni pe actiuni in valoare de 23 de milioane de dolari (15,55 milioane de euro), scrie Bloomberg. Spector, care a demisionat de la conducerea bancii in august, va ramane la conducerea Bear Stearns pana pe 28 decembrie, potrivit unui acord semnat cu institutia de credit. El nu va benefica insa de un pachet de plati compensatorii.
Bear Stearns, al doilea mare subscriitor de obligatiuni ipotecare din Statele Unite, l-a demis pe Spector din cauza prabusirii a doua fonduri de hedging ale grupului la inceputul crizei subprime. Pe 15 noiembrie, agentia de rating financiar Standard & Poor's a redus ratingul Bear Stearns, dupa ce institutia financiara a anuntat ca investitiile sale in sectorul subprime vor pierde 1,2 miliarde de dolari (811 mil. euro) din valoare, fapt ce va conduce la prima pierdere trimestriala de cand banca s-a listat.
De la inceputul anului, cotatia actiunilor Bear Stearns s-a depreciat cu 44%. Optiunile pe actiuni pe care le va pastra Spector valoreaza 23 de milioane de dolari, bazat pe pretul actiunilor din momentul semnarii acordului, respectiv 15 noiembrie. Spector, care a fost considerat de directorii companiei ca un posibil succesor al CEO-ului James "Jimmy" Cayne, este eligibil si pentru a incasa un bonus de sfarsit de an care ii va fi alocat proportional in primele sapte luni ale lui 2008. El va continua sa incaseze o parte din banii aferenti salariului anual de 250.000 de dolari pana pe data de 28 decembrie. Spector va ramane si cu actiunile Bear Stearns pe care deja le detine, titluri ce reprezinta o participatie de 0,06% din companie.
Banii pe care i-a primit Spector intre 1992 si 2006, cat a fost angajat al bancii, totalizeaza 228 de milioane de dolari (154,16 milioane de euro). Pe langa aceasta suma, bonusurile de 150 de milioane de dolari (101,42 milioane de euro) pe care le-a incasat fostul presedinte al institutiei financiare au fost convertite in actiuni ale Bear Stearns, titlurile fiind depuse intr-un fond de pensii destinat exclusiv directorilor, numit "Plan de Acumulare de Capital".
De pe urma acestui fond, Spector a incasat cel putin 382 de milioane de dolari (258 de milioane de euro) datorita triplarii capitalizarii bursiere a companiei, din ultimii cinci ani.
Potrivit unui studiu al Corporate Library, directorii de top de la cele 16 institutii financiare care ar putea inregistra pierderi generate de criza creditelor ipotecare subprime beneficiaza de pachete compensatorii a caror medie este este de 66,4 milioane de dolari (44,9 milioane de euro). Stan O'Neal, fostul CEO al Merrill Lynch, a primit compensatii de 161 de milioane de dolari (110 milioane de euro) in momentul demiterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO