Business Internaţional

Wienerberger intra pe piata bulgara

10.02.2006, 20:43 16

grupul austriac Wienerberger a achizitionat producatorul bulgar de caramizi Uspeh AD si intentioneaza sa investeasca circa 25 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii din localitatea Lukovit.

"Achizitia reprezinta intrarea noastra pe o piata interesanta, ceea ce ne va extinde portofoliul geografic spre zona de est", a declarat Johann Windisch, membru in Consiliul de Administratie al Wienerberger si responsabilul grupului pentru Europa Centrala si de Est.

Din primavara anului 2005, Wienerberger este prezent pe piata bulgara cu produse fabricate in Romania si Ungaria.

Dupa cumpararea a peste 90% din actiunile Uspeh, grupul austriac va aloca circa 25 de milioane de euro pentru reconstructia fabricii din Lukovit, amplasata la 120 de kilometri de Sofia, in cadrul unui program de investitii, aferent anului 2006, in valoare totala de 250 de milioane de euro. Pe termen mediu, Wienerberger doreste sa-si extinda prezenta pe piata din Bulgaria prin deschiderea a noi unitati de productie.

Wienerberger este cel mai mare producator mondial de caramizi, prezent pe 24 de piete din Europa si Statele Unite ale Americii, unde opereaza peste 230 de unitati de productie.

Grupul austriac detine in Romania doua unitati de productie, la Gura Ocnitei (langa Targoviste) si Sibiu.

La finele anului trecut, firma Wienerberger Sisteme de Caramizi a anuntat ca negociaza preluarea unor companii sau fabrici, fiind interesata, de asemenea, de derularea unor investitii de tip greenfield pe piata romaneasca.

Estimarile grupului pentru vanzarile din Romania indica o cifra de afaceri, pentru anul trecut, de circa 30 de milioane de euro, fata de 12,6 milioane de euro in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO