Business Internaţional

WikiLeaks: Rusia este un „stat aproape mafiot“, iar livrările de gaze către UE prin Ucraina sunt controlate de crima organizată

Autor: Diana Iliescu-Mediafax

02.12.2010, 23:35 45

După ce acum câteva zile apublicat notele diplomatice trimise de diplomaţii americanirăspândiţi în întreaga lume către Washington, noile documentepublicate de site-ul WikiLeaks scoate la lumină descrierea făcutăde oficialii americani Rusiei.

Rusia este un "stat aproapemafiot", unde partidele politice acţionează "mână în mână" cu crimaorganizată, apreciază un procuror spaniol, citat într-o notădiplomatică americană obţinută de WikiLeaks şi publicată miercuride cotidianul britanic The Guardian.

Procurorul José Gonzalez, careanchetează de aproximativ zece ani crima organizată rusă,"consideră că nu se poate face o diferenţă între activităţileGuvernului (rus) şi grupările de crimă organizată", potrivitacestei note diplomatice trimise în februarie 2010 de ambasadaamericană la Madrid.

De asemenea, procurorul spaniols-a declarat de acord cu opozantul rus Aleksandr Litvinenko,asasinat la Londra în noiembrie 2006, potrivit căruia otrăvirea sacu poloniu 210, o substanţă extrem de radioactivă, a fost o acţiunea serviciilor ruse de informaţii şi securitate, care sunt, potrivitacestuia, "proprietarii crimei organizate".

"Unele partide politice din Rusiaacţionează mână în mână cu crima organizată", consideră procurorul,potrivit acestei note.

"El (procurorul) explică faptul căPartidul liberal-democrat a fost creat de KGB şi succesorul său SVRşi din el fac parte numeroşi criminali înrăiţi", adaugă notadiplomatică, referindu-se la partidul ultranaţionalist al luiVladimir Jirinovski.

Conform procurorului, există şi"legături dovedite între partidele politice ruseşti, crimaorganizată şi traficul de arme".

Nota sugerează că autorităţileruse se servesc de mafie pentru a efectua operaţiuni pe care nu lepot "conduce în mod normal în calitate de Guvern", cum ar fifurnizarea de arme kurzilor pentru a destabiliza Turcia. Procurorulspaniol este convins şi că oficiali din serviciile de informaţiiruse s-au aflat în spatele scandalului vizând cargoul Artic Sea,suspectat că a transportat arme Iranului în 2009, potrivit noteidiplomatice.

Într-o altă notă, ambasadorul SUAîn Rusia susţine că fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, s-aaflat în vârful unei "piramide a corupţiei" ce implică Kremlinul,poliţia, serviciul de securitate, partidele politice şi grupurileinfracţionale, având afaceri inclusiv în Transnistria. Într-o notădiplomatică datând din februarie, ambasadorul american în Rusia,John Beyrle, oferă o analiză "sumbră" a lumii infracţionale dinMoscova, care ar avea legături din umbră cu birocraţii, gangsteriişi chiar procurorii.

Potrivit lui Beyrle, corupţia este"universală" în Moscova. "Lujkov este în vârful piramidei", susţineel. "Lujkov supervizează un sistem în care pare că aproape toatepersoanele de la fiecare nivel sunt implicate într-o formă sau altade corupţie sau comportament infracţional", i-a transmis elDepartamentului american de Stat.

De asemenea, livrările de gazecătre Ucraina şi statele membre ale Uniunii Europene sunt legate demafia rusă, potrivit ambasadorului american la Kiev, WilliamTaylor.

Nota diplomatică se referă la oîntâlnire confidenţială din 2008 între ambasadorul SUA la Kiev şiun miliardar ucrainean, Dmitri Firtaş, care controlează aproapejumătate din compania RosUkrEnergo (RUE) (compania rusă de statGazprom controlând cealaltă jumătate).

RUE, având sediul în Ucraina darfiind înregistrată în Elveţia, distribuie gaz din Asia Centrală înUcraina şi statele membre ale UE.

Firtaş a recunoscut în timpulîntrevederii sale cu ambasadorul că o figură importantă a crimeiorganizate ruse, Semion Moghilevici, aflat pe lista neagră a FBI,era adevărata forţă din spatele afacerilor sale de miliarde dedolari în domeniul gazelor.

Potrivit lui Firtaş, era imposibilsă faci afaceri în Ucraina în anii '90 fără să închei înţelegeri cureprezentanţii reţelelor de crimă organizată.


SUA consideră crima organizată cea mai gravăproblemă cu care se confruntă Bulgaria

Crima organizată este cea maigravă problemă cu care se confruntă Bulgaria, potrivit fostuluiambasador american la Sofia, James Pardew. O telegramă, caredatează din 7 iulie 2005, susţine că de la căderea comunismului, în1989, şi după turbulenţii ani '90, scena crimei organizate dinBulgaria a suferit schimbări majore, dar încă are legături cu crimaorganizată din Rusia, inclusiv cu o importantă figură a acesteia,Mihail Ciornîi. "Rusia continuă să exercite o influenţăsemnificativă asupra economiei bulgare prin importurile de energie,inclusiv ţiţei, gaze naturale şi combustibil nuclear", se arată înnota diplomatică americană. Potrivit documentului, spălarea debani, traficul de droguri şi produsele contrafăcute prejudiciazădezvoltarea economică a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO