Business Internaţional

Wizz Air renunţă la planul de listare la Londra

Wizz Air renunţă la planul de listare la Londra

Autor: Marius Oncu

16.06.2014, 12:32 128

"Chiar dacă a existat un răspuns pozitiv din partea comunităţii investitorilor instituţionali privind afacerile, perspectivele şi oportiunităţile de creştere ale companiei, Wizz Air a decis să nu continue în această etapă cu oferta pulblică iniţială, din cauza volatilităţii pe piaţă a sectorului aerian", se arată într-un comunicat al companiei.

Perspectivele Wizz Air nu sunt afectate de decizia de a nu derula oferta publică, se arată în comunicat.

Wizz Air intenţiona să folosească fondurile obţinute de pe urma listării pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare, inclusiv pentru a dispune de o flexibilitate mai ridicată la finanţarea planurile de dezvoltare a afacerilor.

Compania, cu o flotă de 46 de avioane Airbus, a înregistrat venituri în creştere cu 19% în anul fiscal încheiat în martie, la 1 miliard de euro, şi o dublare a profitului net, la 89 de milioane de euro.

Operatorul aerian este activ în 35 de ţări şi deţine 17 baze în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est. Compania asigură zboruri către 96 de destinaţii.

În anul fiscal 2014, încheiat în martie, Wizz Air a transportat 13,9 milioane de pasageri.

Oferta urma să fie compusă din vânzarea de acţiuni noi de către companie pentru atragerea unor încasări brute de circa 200 de milioane de euro, precum şi din vânzarea de acţiuni obişnuite de către investitorii actuali, printre care şi fonduri administrate de principalul investitor al Wizz Air, Indigo Partners, înregistrat în SUA.

"Estimăm să ajungem ca 50% din acţiuni să fie în free-float (proporţia de capital disponibil la tranzacţionare - n.r.)", a declarat la momentul respectiv CEO-ul Wizz Air, Jozsef Varadi, într-o videoconferinţă, întrebat ce procent din acţiunile operatorului aerian vor intra în posesia altor investitori.

Wizz Air anticipa, în mai, încheierea procesului de listare pe parcursul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO