Business Internaţional

Wolfowitz castiga sprijinul europenilor

01.04.2005, 00:00 15


Controversatul candidat al SUA la conducerea Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a castigat recent un sprijin crucial din partea liderilor europeni in ciuda temerilor legate de rolul central pe care l-a jucat in razboiul din Irak, conform EUbusiness.


Worlfowitz, secretar adjunct al departamentului american de aparare, a incercat sa-i asigure pe europeni cu privire la influenta de care se vor bucura acestia in cadrul institutiei, spunand ca intentioneaza sa alcatuiasca o echipa "multinationala" de conducere a acesteia in cazul in care va fi ales presedinte.


Totusi, Wolfowitz a refuzat sa faca promisiuni dupa discutiile avute cu liderii europeni cu o zi inainte ca directorii Bancii Mondiale sa aleaga un nou presedinte.


"Este foarte important ca senior managementul bancii sa reflecte faptul ca aceasta este o institutie multilaterala", a declarat Wolfowitz.


Conform unui purtator de cuvant, Comisia Europeana s-a aratat multumita de asigurarile oferite de Wolfowitz cu privire la strategia viitoare de dezvoltare".


Nominalizarea lui Wolfowitz a dat nastere unor critici foarte dure din cauza lispei sale de experienta si a rolului jucat in razboiul din Irak.


Ministrul german al dezvoltarii Heidemarie Wieczorek-Zeul a declarat ca Europa nu se concentreaza asupra implicarii lui Wolfowitz in Irak, ci asupra viziunii pe care acesta o are privind dezvoltarea. Totusi, ministrul belgian al dezvoltarii, Armand de Decker, a declarat ca un motiv de ingrijorare este faptul ca Wolfowitz vorbeste tot timpul despre dezvoltarea economica. "Ce vrea sa spuna prin dezvoltare economica? Dezvoltarea nu are numai un caracter economic", declara De Decker.


In cadrul unui summit recent al UE, liderii europeni se declarau resemnati in ceea ce priveste nominalizarea lui Wolfowitz la conducerea BM, care se concentreaza asupra proiectelor de dezvoltare pe termen lung si sprijinului acordat tarilor sarace.


Prim-ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care detine presedintia UE, a declarat ca europenii au dorit o intrunire cu Wolfowitz pentru a se asigura de reducerea saraciei pe plan global cu 50% pana in 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO