Business Internaţional

Zdenek Bakala, cehul care a construit un imperiu al carbunelui

16.04.2008, 15:21 24

Imaginile pe care le trezeste de obicei carbunele sunt acelea ale unor puturi darapanate, mineri innegriti de funingine si nori de fum negru care se ridica din furnale. Insa pentru Zdenek Bakala, carbunele este fundamentul pe care si-a cladit un intreg imperiu, scrie Financial Times.
In anul 2000, omul de afaceri ceh a vandut firma de brokeraj pe care o detinea, Patria Finance, bancii belgiene KBC. Cu suma impresionanta pe care a obtinut-o si-a infiintat un fond cu capital privat, RPG Industries, si era in cautarea unei ocazii pentru o investitie profitabila. In 2004, cand a fost abordat de catre membrii din conducerea companiei miniere recent privatizate OKD, Bakala a intrezarit aceasta ocazie.
"N-am spus niciodata 'carbunele reprezinta viitorul si asta vreau sa achizitionez'. A fost o oportunitate de care am profitat", a declarat Bakala, adaugand ca "am decis de comun acord sa cautam o oportunitate de investitie in una din ramurile traditionale ale industriei, despre care am considerat ca sunt subevaluate".
Firma care detine OKD, Karbon Invest, era in cautarea unei finantari pentru a putea cumpara pachetul de 46% din actiunile companiei, detinute de guvernul ceh, insa Bakala s-a gandit ca oficialii companiei ar fi la fel de multumiti daca ar vinde intreaga afacere unei alte persoane. Astfel, el a aranjat o achizitie pe datorie in luna noiembrie a anului 2004 si a preluat controlul companiei dupa ce a platit aproximativ 400 de milioane de euro.
"In timp ce finalizam tranzactia, pretul carbunelui a inceput sa creasca si a devenit evident ca perceptia asupra acestui produs s-a schimbat", a spus Bakala. De atunci, preturile carbunelui pentru industria siderurgica au continuat sa creasca, alimentate si de cererea din ce in ce mai mare de otel.
OKD suferise deja o schimbare importanta comparativ cu era comunista, cand era un colos cu peste 100 de mii de angajati ce lucrau in 25 de mine. Pana in momentul in care Bakala a cumparat OKD, aceasta din urma ajunsese la numai 30.000 de muncitori, insa grupul Karbon Invest era inca in plina dezvoltare, fiind implicat in peste 50 de afaceri.
Zdenek Bakala a parasit Cehoslovacia in anul 1980, pentru a studia economia in SUA, pentru ca, in 1989, sa revina in calitate de bancher de investitii. El a indepartat toate afacerile anexe ale Karbon Invest si a pastrat compania de prelucrare a carbunelui si cracare.
Fondul de capital privat RPG Industries, al carui actionar majoritar este Bakala, a pus atunci bazele holdingului New World Resources pentru a consolida activele companiei miniere. New World Resources cantareste acum posibilitatea unei extinderi in Ucraina si Rusia si a dobandit deja o licenta pentru a putea incepe exploatarile miniere in Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO