Business Internaţional

Zece lucruri pe care miliardarii nu le vor dezvălui niciodată

Zece lucruri pe care miliardarii nu le vor dezvălui...

Autor: Octavian Calei

23.11.2013, 11:13 8242

A fi milionar nu mai înseamnă astăzi mare lucru, oamenii cu adevărat puternici fiind aceia care îşi numără banii în miliarde iar faptul că averea lor sporeşte în fiecare zi şi că în acest club majoritatea sunt bărbaţi sunt numai câteva dintre cele zece lucruri pe care un miliardar nu ţi le va spune niciodata, scrie Yahoo Finance.

1. „Ne îmbogăţim pe zi ce trece”

În 2013, averea celor mai bogaţi oameni din lume a atins un nou record. Topul Forbes de anul acesta al miliardarilor include 1.426 de nume cu o avere agregată netă de 5.400 mld. de dolari, în creştere cu 17% faţă de anul trecut.

2. „A fi milionar nu mai înseamnă mare lucru, ci a fi miliardar”

Analiştii spun că a fi milionar nu mai înseamnă că eşti bogat, având în vedere că preţul mediu al unei locuinţe în Manhattan este de puţin peste 1 milion de dolari.

„Cuvântul nu mai are un impact atât de mare. În ochii lumii, chiar 10 milioane de dolari sunt consideraţi a fi pragul minim al unei averi însemnate”, a spus Charles Merlot, autor al cărţii „The Billionaire’s Apprentice: How 21 Billionaires Used Drive, Luck and Risk to Achieve Colossal Success” (Ucenicia miliardarului: cum au folosit 21 de miliardari voinţa, norocul şi riscul pentru a avea un succes răsunător – n.red.)

3. „Clubul miliardarilor este pentru bărbaţi”

Peste 90% din miliardari sunt bărbaţi. Numai 4% din poziţiile de CEO menţionate de revista Fortune în topul celor 1.000 de companii selectate sunt deţinute de femei. Dintre cei 1.426 de miliardari din topul Forbes 2013, 138 sunt femei.

4. „Oi fi eu inteligent, dar am avut un avantaj”

Miliardarii s-au născut inteligenţi sau norocoşi? Jonathan Wai, psiholog la Universitatea Duke, este de părere că ambii factori sunt decisivi. Majoritatea miliardarilor s-au născut în familii înstărite. Bill Gates este fiul unui avocat de succes, Charles şi Fred C. Koch au moştenit compania tatălui lor, Wood River Oil and Refining, astăzi cunoscută sub numele de Koch Industries. Cu toate acestea, sunt destui miliardari care nu s-au născut cu un avantaj financiar. De exemplu, Sheldon Adelson, CEO al cazinoului Las Vegas Sands, s-a născut într-un cartier din Boston, iar tatăl său era şofer de taxi. Stephen Bisciotti, acţionarul majoritar al Baltimore Ravens, şi-a croit calea spre vârf prin şcoli. Tatăl său murise când el avea 8 ani.

5. „Cheltuim banii ca într-un joc Monopoly”

În 2010, oligarhul rus Roman Abramovich şi-a cumpărat un iaht de 1 miliard de dolari. Prinţul Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al-Saud a cumpărat un avion Airbus A380 în 2009 cu 400 de milioane de dolari.

„Mulţi miliardari pot fi foarte zgârciţi. Ei cer nota de plată într-un restaurant şi se ceartă pentru 50 de cenţi dar apoi se duc şi cumpără un avion privat cu 50 de milioane de dolari”, a spus David Friedman de la Wealth-X.

6. „Cel mai mult ne este teamă de avocaţii care vin cu hârtii de divorţ”

Divorţul unui miliardar poate costa sute de milioane de dolari şi pierderea intimităţii cuplului. Actele de divorţ din 2003 dintre fostul executiv al companiei General Electric, Jack Welch, şi a doua sa soţie, Jane Welch, au dezvăluit detalii despre averea cuplului pe care presa le-a publicat, punând accent pe pachetul de pensie pe care îl primea executivul retras din funcţie. În urma unor anchete declanşate de autoritatea bursieră americană, Securities and Exchange Commission, Jack a trebuit să renunţe la pensia de 2,5 mil. dolari pe an pe care o primea din partea companiei.

7. „ Nu ne-am îmbogăţit investind pe bursă”

Steve Jobs, Bill Gates şi Mark Zuckerberg s-au îmbogăţit din startup-urile lor.

„Este mult mai probabil să devii miliardar pe Sillicon Valley decât pe Wall Street. Bursa devine importantă mai târziu, când vrei să-ţi protejezi averea”, a spus Robert Klein, fondator şi preşedinte al Retirement Income Center.

Un randament de 1% obţinut în mod constant în 20 de ani pe Wall Street este o cale spre vârf, sunt de părere analiştii. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar obţine un câştig de 15% pe an în investiţii, un randament astronomic pentru bursa americană pe care nimeni nu a reuşit să îl menţină, tot ar fi nevoie de o sumă iniţială de 65 de milioane de dolari pentru a ajunge la primul miliard după 20 de ani.

8. „Tu spui evaziune, noi spunem evitare”

Foarte mulţi bogaţi încearcă să evite impozitele. Miliardarii care obţin câştiguri din investiţii pot plăti un procent mai mic din veniturile lor la stat în comparaţie cu un salariat. Aproape 25% din milionari plătesc un impozit mai mic către stat, arată un raport din 2012 al Congressional Research Service, o agenţie guvernamentală care analizează date de interes public.

9. „Familia mă urăşte, dar îmi iubeşte banii”

Gina Rinehart, cea mai bogată femeie din Australia, se află în proces cu John Hancock şi Bianca Rinehart, copii ei. Cei doi vor să obţină mai repede acces la moştenirea imperiului de miliarde de dolari construit de bunicul lor.

10. „Am învăţat de la Regele Lear tot ce trebuie să ştiu” (tragedie scrisă de William Shakespeare în care personajul principal ajunge în pragul nebuniei după ce îşi împarte averea între două din cele trei fiice ale sale, măgulit fiind de vorbele lor prefăcute – n.r.)

Majoritatea miliardarilor şi-au lăsat averea copiilor sau i-au introdus în afacerile familiei. Cel puţin 30 de bogaţi ai lumii au semnat un act numit „Giving Pledge”, o iniţiativă pornită în 2009 prin care sunt încurajaţi să doneze jumătate din avere. Warren Buffett s-a angajat să doneze 99% din averea sa.

„Vreau să le dau copiilor mei îndeajuns de mult încât să poată simţi că pot face orice, însă nu atât de mult încât să spună că nu mai fac nimic”, a spus Buffett într-un interviu televizat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO