Business Internaţional

Zid de milioane de dolari in jurul bancilor rusesti

12.07.2004, 00:00 12

Tensiunea manifestata in sectorul bancar din Rusia s-a mai atenuat la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce actionarii Alfa Bank au declarat ca au injectat 800 milioane de dolari pentru a sprijini cea mai mare banca privata din Rusia.
Vneshtorgbank, cea de a doua banca cu capital de stat din Rusia, a fost de acord sa preia Guta Bank, care a inchis saptamana trecuta usile pentru deponenti.
Detinatorii de depozite au continuat sa-si retraga banii din sistemul bancar, cu toate ca intr-o masura mai mica. Alfa Bank a inregistrat vineri iesiri nete in valoare de 110 milioane de dolari, fata de 170 milioane de dolari in ziua precedenta si respectiv 220 milioane de dolari miercuri.
"Panica a mai scazut in intensitate, dar situatia nu a revenit inca nici pe departe la normal", a declarat Peter Aven, presedintele Alfa Bank.
Banca a mai anuntat ca va renunta, de saptamana aceasta, la comisionul de retragere de 10%, pentru a calma spiritele.
Actionarii Alfa Group au injectat in banca banii pe care i-au primit pentru vanzarea actiunilor lor detinute la TNK catre British Petroleum.
Vneshtorgbank a achizitionat 86% din capitalul Guta Bank si a promis ca va relua activitatea bancara obisnuita incepand cu saptamana aceasta. Banca va oferi servicii persoanelor fizice si juridice, inclusiv acordarea de credite. Participantii la tranzactie sunt de parere ca decizia va consolida pozitia Guta Bank pe piata serviciilor bancare si va contribui la stabilizarea sectorului bancar rus in general.
Banca centrala a Rusiei a anuntat ca va efectua un depozit de 700 milioane dolari la Vneshtorgbank, pentru a sprijini achizitia. Aceasta dupa ce principala institutie financiara a Rusiei s-a vazut nevoita sa ia masuri radicale pentru a impiedica o criza de lichiditate. Astfel, banca centrala a Rusiei a injumatatit rata rezervelor obligatorii impusa bancilor centrale, care a ajuns de la 7%, la 3,5%. De asemenea, a propus o supraveghere mai atenta a modului de respectare a normelor privind capitalul institutiilor de credit si introducerea standardelor internationale de contabilitate, inclusiv constituirea de provizioane adecvate pentru creditele riscante.
Guta Bank, care se afla pe locul 22 in topul celor 1.350 banci autorizate din Rusia, si-a suspendat operatiunile la inceputul saptamanii trecute (de pe data de 6 iulie, Guta Bank nu a mai efectuat plati catre clienti), ceea ce a declansat un val de panica printre deponentii rusi. Consecinta a fost o diminuare a increderii in sectorul bancar, care nu si-a revenit in totalitate dupa criza financiara din 1998, cu toate ca, in prezent, mult mai multi rusi isi pastreaza banii intr-un cont bancar. Aceasta se datoreaza in mare parte regularizarii sistemului fiscal si tendintei tot mai pregnante de a efectua platile cu caracter salarial prin intermediul bancilor. Depozitele bancare au ajuns sa reprezinte echivalentul a 15% din produsul intern brut, comparativ cu 8% in 1998.
Potrivit Financial Times, in sectorul bancar rus nu se manifesta o criza de solvabilitate in adevaratul sens al cuvantului. Insa autoritatile trebuie sa dea dovada de mai multa competenta in implementarea masurilor de redresare a sistemului, pentru a nu slabi increderea populatiei in acelasi mod in care au pierdut increderea investitorilor straini, in urma procesului Yukos.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO