Business Internaţional

Ziua de salariu - ziua cea mare pentru seful de la Gillette

08.02.2005, 00:00 24



James Kilts, CEO al companiei Gillette, ar putea primi cel putin 185 milioane de dolari (141,9 milioane de euro) in momentul finalizarii vanzarii grupului catre Procter & Gamble, relateaza Wall Street Journal.



Aceasta valoare depaseste cu mult suma de 153 milioane de dolari ce fusese estimata anterior pe baza conditiilor complicatului pachet compensatoriu al CEO, pachet ale carui elemente fusesera confirmate de catre Gillette. In urma declinului pretului actiunilor Gillette, valoarea estimata a scazut cu aproximativ 5 milioane de dolari.



Noua suma, mai mare, bazata pe contractul de plati incheiat cu Kilts si inclus in raportarile Gillette catre SEC, ar putea starni consternare cu privire la valoarea pachetului acordat lui Kilts, in jur de 95 milioane de dolari din acesta fiind direct legate de incheierea tranzactiei cu P&G. Kilts a fost adus la conducerea Gillette in 2001.



William Galvin, secretary of commonwealth in Massachusetts, a initiat o ancheta privitoare la achizitia de catre P&G a companiei Gillette, mentionand posibile semne de intrebare legate de suma acordata lui Kilts.



Un purtator de cuvant al Gillette a declarat ca firma nu va mai face nici un fel de comentariu legat de sumele acordate lui Kilts. Atat Kilts, cat si P&G au refuzat de asemenea sa comenteze in acest sens.



In cadrul unui interviu acordat pe 30 ianuarie, Kilts declara ca tranzactia cu P&G nu se va incheia in beneficiul managementului sau al lui, ci "pentru a se face ceea ce este corect pentru actionari si angajati, pe termen lung".



Noua acheta a mai dezvaluit faptul ca in urma tranzactiei cu P&G, Kilts va mai beneficia si de o "pensie suplimentara" de 8,4 milioane de dolari pentru trei ani in care nu a lucrat de fapt in cadrul companiei.



Aceasta suma va fi adaugata pensiei de drept a lui Kilts. Pentru mai putin de cinci ani de activitate in cadrul Gillette si un an in pozitia de vice-presedinte in cadrul P&G probabil, Kilts urmeaza sa primeasca inca 1,3 milioane de dolari pe an.



In plus, Kilts este scutit si de la plata unui impozit de 20% ce se aplica in cazul unora dintre sumele suplimentare, impozit ce a fost introdus in anii '80 tocmai cu scopul de a reduce din sumele foarte mari acordate directorilor executivi.



Desi multi spun ca directorul executiv al Gillette merita fiecare banut pentru a fi redresat compania, suma foarte mare ce-i revine va scoate la suprafata cateva intrebari legate de platile acordate directorilor executivi in general: Sunt directorii executivi motivati sa incheie fuziuni, cel putin in parte, de castigurile mari pe care urmeaza a le obtine in urma unor astfel de operatiuni? Este oare drept ca cei din varf sa se aleaga cu sume foarte mari in timp ce mii de oameni isi pierd locurile de munca in urma reducerilor de personal ce urmeaza?



Pentru Kilts, tranzactia dintre P&G si Gillette nu va reprezinta singura instanta in care va avea de castigat de pe urma vanzarii unei companii pe care a condus-o. Dupa ce a lucrat pentru o perioada lunga de timp in cadrul Kraft Foods, Kilts a preluat, in 1997, conducerea companiei Nabisco Holdings Corp., la acea vreme parte din imperiul RJR Nabisco, si care a fost mai tarziu transformata in companie publica. In mai putin de trei ani, Kilts a revigorat marcile acesteia si i-a sporit profiturile, dupa care a incheiat o tranzactie de vanzare a acesteia catre Philip Morris Cos. in schimbul unei sume de 14,9 miliarde de dolari.



Atat actionarii, cat si el au avut de castigat. Kilts a obtinut si atunci 63,4 milioane de dolari si un pachet compansatoriu in valoare de 6,6 milioane de dolari. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO